Kun eräretki muuttuu painajaiseksi: Markku Karpion Selviytymispeli

Partiojohtaja 9.10.2014 13.49 Ihmiset 0 kommenttia

Kirjailija Markku Karpion yhdeksäs romaani opettaa lukijaansa kunnioittamaan luontoa ja toisia ihmisiä. Selviytymispelissä tarpojaikäiset pojat ovat pulassa. Partiopoikien vaellusta uhkaa kova pakkanen, eivätkä poikien välit ole selvät.

Vuonna 2000 Karpio kirjoitti Partio-lehteen neliosaisen jatkokertomuksen. Siinä seikkaili vartioikäisiä poikia, joiden tarinaa Karpio olisi myöhemmin halunnut jatkaa kirjan muodossa. Kauan kypsytelty aihe ei kirjailijauran alussa kuitenkaan saanut silloiselta kustantajalta vihreää valoa, joten tarina jäi kertomatta.

– Aloin kypsytellä kirjaa uudestaan jatkokertomuksen pohjalta noin pari vuotta sitten. Selviytymispeli on syntynyt pikkuhiljaa. Nyt ollaan aika kaukana alkuperäisestä versiosta, sillä vaikutteita ja ideoita on tarttunut mukaan koko prosessin ajan.

Karpio kuvaakin kirjaansa yhdistelmäksi fiktiota ja faktaa. Kirjan henkilöhahmoissa on piirteitä oikeista henkilöistä ja osa tapahtumista mukailee hänen omia partiokokemuksiaan. Kirjailija viihtyi nuoruudessaan partiossa aina teini-ikäiseksi saakka, kunnes kilpasuunnistus vei voiton.

Nykyään Karpio asuu Turun ulkosaaristossa perheensä kanssa jo kymmenettä vuotta.

– Saaristolaisena kannan tuluksia aina repussani hätätilanteiden varalta.Tapa on niin pinttynyt, että välillä huomaan pitäväni niitä mukana mantereellakin.

Ei mikään partiolaisten Nälkäpeli

Selviytymispelissä Majava-vartion talvivaellus muuttuu painajaiseksi. Taustajännitystä retkelle luovat ryhmän jäsenten erilaiset taustat – toiset ovat perheen rahapulan takia luusereita, toiset voittajia, sillä kuvitteellisen Korpisalon kaupungin suurin työnantaja, paperikonetehdas, on irtisanonut suuren osan työntekijöistään.

Kustantajan ennakkotiedoissa Selviytymispeliä verrataan osanimikaimaan, suosittuun Nälkäpeli-kirjasarjaan. Karpio  ei kuitenkaan itse halua verrata teostaan kyseiseen Suzanne Collinsin trilogiaan.

– En ole lukenut kyseistä kirjasarjaa. Toivottavasti en saa Collinsin fanien vihoja niskoilleni, kun Selviytymispeli ei olekaan samantyylinen, Karpio naurahtaa.

Kirjailijaa on verrattu myös muun muassa Tähtiin kirjoitettu virhe -kirjan kirjoittaneeseen John Greeniin.

– Itselleni suuri vaikuttaja kirjaa kirjoittaessani oli kuitenkin William Goldingin Kärpästen herra.

Markku Karpio lähdössä verkoille_rajattu

Kaunokirjallisuuskin voi opettaa lukijaansa

Majavat-vartion Jontun, Kurpan, Simpan, Pikku-Nylpen, Tolkun ja Kalsarin hurjaksi muuttuvan vaelluksen yksi käänne on poikien teltan tuhoutuminen. Myrskylyhty kaatuu, sytyttää teltan ja polttaa sen varusteineen maan tasalle. Karpio on pitänyt huolta, että kirjan partiomaiset yksityiskohdat ovat todenmukaisia.

– Olen aika tarkka yksityiskohdista, ja esimerkiksi oikean talvisen fiiliksen saamiseksi matkustin Utöstä Kisakallion urheiluopistolle vaeltamaan. Teltan palamisen taas olen kokenut itse viisitoistavuotiaana.

Vaikka Selviytymispeli on kaunokirjallisuutta, toivoo Karpio sen opettavan lukijoitaan.

– Nykyisessä sähköstä riippuvaisessa yhteiskunnassa tulisi kansalaistaitoja opettaa lapsille ja nuorille enemmän. Mitä jos keskellä talvea tapahtuu pidempi sähkökatkos, kuinka moni olisi silloin sormi suussa, pohtii lastentarhanopettajanakin työskennellyt kirjailija.

Majava-vartion jatkosta ei Karpio vielä tiedä. Luontoteema tulee kuitenkin näkymään ulkosaaristolaisen kirjailijan teoksissa jatkossakin.

– Seuraava kirja saattaa liittyä saaristoon, pieni idea on olemassa.

Ensimmäiseksi Karpio aikoo kuitenkin juhlistaa Selviytymispelin julkaisua – laskemalla vaimon kanssa kalaverkot vesille.

Markku Karpion nuortenromaani Selviytymispeli (Tammi) julkaistiin 15.9.2014.

Teksti: Ines Sirén, kuvat: Pirjo Silveri

Kommentoi