Piiritys: Samoajien ja vaeltajien laiminlyömisen on loputtava

Partiojohtaja 21.5.2013 14.55 Mielipiteet 3 kommenttia

Palstalla jokainen partiopiiri pääsee vuorollaan ääneen.

Milloin viimeksi mietit, mitä sinun lippukuntasi tai piirisi samoajat ja vaeltajat tekevät? Pääsevätkö myös he kokemaan elämyksiä, vai onko heidän tehtävänään ainoastaan niiden toteuttaminen muille? Samoajissa ja vaeltajissa on meidän tulevaisuutemme. Ilman heitä ei ole tulevaisuuden johtajia: ei sudenpentuja, seikkailijoita tai tarpojia, eikä taaskaan samoajia ja vaeltajia. Ilman heitä me emme ole vakuuttava nuorisojärjestö!

Nyt tähän on oikeasti herättävä, kaikkialla. Samoajille ja vaeltajille on annettava se arvostus ja panostus, jonka he ansaitsevat. Nyt jokaisen on aika miettiä, miten juuri meillä, meidän lippukunnassamme ja piirissämme, voitaisiin toteuttaa samoaja- ja vaeltajatoimintaa.

Samoaja- ja vaeltajaikäisten ohjelman toteuttaminen lippukunnissa on haastavaa. Heitä on määrällisesti vähän, tai he toimivat pääosin viikkojohtajina eivätkä muka kaipaa sen lisäksi omaa ohjelmaa. Resurssipula ei kuitenkaan saa olla syy siihen, että nämä vanhemmat ikäkaudet unohdetaan kokonaan.

Piirin pitää kantaa suurtakin vastuuta siitä, että näille ikäkausille tarjotaan laadukkaita ja monipuolisia ohjelmatapahtumia. Lounais-Suomen Partiopiirissä olemme päättäneet panostaa vanhempiin ikäkausiin – vaikka se on tarkoittanut jopa sitä, että jostain muusta on jouduttu karsimaan.

Lounais-Suomessa samoajia kuhisee samoajajaoston järkkäämillä Ässiksillä, eli samoajien ryhmänohjaajakoulutuksen jatkokursseilla. Ässiksille on tulijoita niin paljon, että ensi vuonna niitä aiotaan järjestää tuplasti enemmän. Vaeltajajaoston järjestämä vaeltajaikäisten tapahtuma puolestaan triplasi osallistujamääränsä vuodessa. Minne kaikki vaeltajat mahtuvat ensi vuonna, jos tapahtuman suosio jatkaa kasvuaan samaan tahtiin?

Näiden vuosittaisten tapahtumien lisäksi meillä järjestetään kolmen vuoden välein samoaja- ja vaeltajaleiri HuHu. Viime kesänä HuHulle osallistui samoajia ja vaeltajia lähes jokaisesta piirissä toimivasta lippukunnasta. Myös leirin staabi koostuu vaeltajaikäisistä.

On turha väittää tai kuvitella, etteivät samoaja- ja vaeltajaikäiset kaipaisi omaa ohjelmaa, ettei heiltä löytyisi sille aikaa, tai etteivät he sitoutuisi siihen. Kyse on siitä, miten me aikuiset partiota heille myymme.

Meidän on turha vedota vanhaan ohjelmaan, jossa samoaja- ja vaeltajaikäisten tehtävänä oli lähinnä johtaminen, meidän on turha sanoa, ettei heidän aikansa riitä! Kun nuoret innostuvat ja nauttivat heille järjestetystä toiminnasta, harrastavat he partiota mielellään useampanakin iltana.

Monilla aikuisilla tuntuu olevan ihmeellinen päähänpinttymä, jonka mukaan nuorilla ei saisi kulua partioon aikaa yhtä iltaa enempää. Miksei muka? Meidän mielestämme partiota parempaa ajankäyttötapaa ei olekaan!

Teksti: Mari Kousa, kuva: Maija-Liisa Laukkanen

Kirjoittaja on Lounais-Suomen Partiopiirin piirinjohtaja, joka uskoo, että partiolaiset yhdessä pystyvät mihin vaan.

  Partiojohtaja

  Kirjoittajan “ei näin” kommentti on poistettu epäasiallisuuden ja loukkaavan sävynsä vuoksi.

  Sanna Puutonen, Partiojohtajan toimitussihteeri.

  Asiaa!

  Vihdoin joku ottaa asian esille! Tämä on niin totta ja toivottavasti saa ryhtiliikkeen aikaan. Ilman samoajia ja vaeltajia ei ole partiota! T. Muuan vaeltaja

  Remos

  Olen ehdottomasti sitä mieltä, että samoajien ja vaeltajien tulee keskittyä ryhmien vetämiseen. Varsinkin pienemmissä lippukunnissa ryhmän vetämättä jättämisestä voi koitua se, että 10 vuoden päästä lapsia ei ole enää ollenkaan tai vain pari muutama, kun ryhmiä ei ole päästy vetämään.
  On toki positiivista, että vaeltajat ja samoajat tekisivät jotain itsenäisestikin. Uusia ideoita, juttuja ja niin edelleen, mutta jos se syö nuorempien ryhmien vetämistä, se ei ole vaihtoehto.

Kommentoi