Facebookin voimalla tundralle

Partiojohtaja 23.5.2013 16.16 Ihmiset 1 kommentti

Partiolainen pääsi uhkailemalla, lahjomalla ja kiristämällä unelmiensa kuvausmaisemiin.

Koiravaljakkoilua harrastava Joel Forsman, Sauvojapojat-lippukunnasta, palasi huhtikuussa viiden päivän Fjällräven Polar 2013 -koiravaljakkoajelulta. Reitti kulki Norjan Signaldalenista Ruotsiin Jukkasjärvelle. Forsman voitti paikan matkalle nettiäänestyksessä. Polar-seikkailuun haki yli 500 ihmistä yli kymmenestä eri maasta.

Matkalle haettiin valokuva- tai videomuotoisilla hakemuksilla, jotka ladattiin nähtäville Fjällrävenin sivuille. 23-vuotias Forsman toteutti hakemusvideonsa kahden kaverinsa kanssa. Videossa Forsman muun muassa treenaa metsässä tulevaa koitosta varten.

– Videosta ei tullut ehkä ihan niin eeppinen kuin olisin halunnut, mutta tarpeeksi hyvä. Kun latasin sen nettiin, jännitti ja oksetti. Toisaalta tuntui, kuin olisin voittanut lotossa, vaikka en vielä ollut voittanut mitään.

Sitten alkoi armoton kampanjointi. Forsman lähetteli videoäänestyksen linkkiä ystävilleen, ärsyttämiseen asti.

– Hyvä, että minulla on vielä kavereita jäljellä. Lahjoin kavereita ”hommaa mul 10 ääntä ni tarjoon sul kaljan”-tyylillä, hän kertoo.

Forsman sai lopulta 1 215 ääntä. Niistä moni tuli partiokavereilta, vaikka videossa ei mitenkään partioon viitatakaan.

Polar-ekskursiolle pääsi yhteensä 20 kilpailijaa.

– Ihmisiä oli alastonmallista syöpälääkäriin, joukossa muun muassa amerikkalainen country-laulaja Craig Morgan. Lisäksi toinen seurueen briteistä oli sattumalta myös partiojohtaja.

Forsman toimii Partiojohtajan kuvapäällikkönä ja kuvaa myös työkseen. Matkaseuran lisäksi hänen mielestään parasta reissulla olivatkin kuvausmahdollisuudet. Partiolta reissu tuntui siinä mielessä, että retkikunta nukkui teltassa ja teki ruoat kaasukeittimillä.

– Tosin jos olisin ruvennut pätemään partio- tai valjakkotaidoillani, muut olisivat pitäneet minua todella rasittavana, Forsman sanoo.

Hän sanoo matkan suureksi oppitunniksi juuri pätemisen hillitsemisen. Valjakkoajaminen on Forsmanille tuttua Suomesta kilpailutasolla.

– Mistään kokemuksestani ei ollut hyötyä, enemmän haittaa. Untuvikkona reissusta olisi voinut nauttia vielä enemmän. Valjakkoreitti oli todella helppo, kotona Hervannassakin ajan hurjempia reittejä, Forsman sanoo.

Toisaalta hän myöntää, että lähdöt olivat jännittäviä ja hektisiä arktisella tundralla.

– Kun mukana on 218 koiraa ja yksi lähtee liikkeelle, muutkin alkavat rynniä juoksuun. Jarrut eivät riitä pitelemään koiria, Forsman sanoo.

Lisäksi jännitystä matkaan toivat tundran tuulet. Ensimmäisenä yönä retkeilijät pystyttivät teltat syvään lumeen.

– Tuuli aivan älyttömästi. Jos teltta olisi päässyt käsistä irti, tuuli olisi vienyt sen heti mukanaan.

Facebook-spämmäily toi Forsmanille ilmaisen reissun lisäksi satojen eurojen edestä ulkoilutuotteita. Niitä hän pääsee käyttämään ensi talvena, kun koiravaljakkoharrastus jatkuu Suomessa.

Teksti: Liisa Lundell, kuvat: Joel Forsman.

 

Aiheesta muualla:
Fjällräven Polar 2013
Joel Forsmanin esittely ja hakemusvideo

Kommentoi