Haukanpesän vartijat

Riina Haapala 11.6.2013 18.29 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten palkkaamat oppaat ohjaavat kävijät oikeille reiteille ja tietävät, mistä liito-oravia löytää.

Nuuksion itäosassa Haukkalammen rannalla on pieni opastupa Haukanpesä. Tänä kesänä tupa ei ole enää Metsähallituksen vaan Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vastuulla. Metsähallituksen uusi luontokeskus Haltia avasi ovensa toukokuun lopulla ja Haukanpesä vuokrattiin partiolaisille.

Partiolaiset Ulpu Mankinen ja Magda Hovarth ovat Haukkalammella kesätöissä eräoppaina. He auttavat kävijöitä reitin valinnassa ja pitävät samalla pientä kahvilaa. Työhön kuuluu myös ajoittainen ryhmien opastaminen sekä lähialueen nuotiopaikkojen puhtaanapito.

Mankinen on ollut aiemmin töissä Metsähallituksella maasto-oppaana, joten kesätöihin hakeminen opastuvalle oli luonnollinen valinta.

– Tämä on ihan luksuskesätyöpaikka. Ei kenelläkään ole tuollaista näkymää toimiston ikkunasta, Mankinen sanoo.

Karttoja ja liito-oravia

Opastuvalla jaetaan karttoja ja autetaan tarvittaessa reitin valinnassa. Aivan opastuvan vierestä kulkee monta reittiä, joiden joukosta löytyy sopiva vaihtoehto kaikentasoisille retkeilijöille.

– Silloin tällöin vedämme myös opastettuja kierroksia, erityisesti päiväkoti- ja koululaisryhmille. Yleensä meistä kolmesta oppaasta on paikalla kaksi, jolloin toinen voi käydä lähimaastossa kiertelemässä ja tarkistamassa, onko sinne heitelty roskia, Mankinen sanoo.

Välillä oppaat joutuvat muistuttamaan retkeilijöitä luvattomista nuotioista ja roskien keräämisestä. Liito-oravista kävijät kyselevät paljon.

– Niitä on vain vähän hankala nähdä kun ne liikkuvat yöaikaan, en itsekään ole ikinä nähnyt, Mankinen kertoo.

Potentiaalisille liito-oravapaikoille kuitenkin opastetaan. Hovarth näyttää opastuvalle tulleelle tytölle liito-oravan jätöksiä ja kertoo lähellä olevan paikan, josta oravia voi löytää.

Haukkalammen opastuvan ohi kulkee kolme reittiä: Punarinnankierros, Haukankierros ja Korpinkierros.

Haukkalammen opastuvan ohi kulkee kolme reittiä: Punarinnankierros, Haukankierros ja Korpinkierros.

Joskus joku myös eksyy

Suuremmilta onnettomuuksilta Mankinen ja Hovarth ovat välttyneet, mutta aina silloin tällöin joku eksyy. Etenkin syksyisin sienestysaikaan retkeilijät saattavat harhautua poluilta. Onneksi Nuuksiossa kulkee niin paljon polkuja, että metsään katoaminen on käytännössä mahdotonta.

– Viime sunnuntaina kaksi poikaa eksyi metsään vajaaksi tunniksi. Poikien vanhemmat kuitenkin löysivät heidät, ja pojat tulivat syömään jäätelöä tänne opastuvalle. Pojat itse eivät olleet moksiskaan, eivät olleet tainneet edes huomata kadonneensa, Hovarth kertoo.

Mankinen työskenteli muutama vuosi sitten Metsähallituksen leivissä, kun Nuuksiossa syttyi metsäpalo.

– Toisaalta oli mielenkiintoista nähdä palo, harmi vain, että se oli saanut alkunsa luvattomasta nuotiosta. Käyn aina välillä katsomassa, kuinka palopaikka on muuttunut palon jälkeen.

Uusi luontokeskus houkuttelee Nuuksioon

Metsähallituksen luontokeskus Haltia avaa ovensa toukokuun lopulla. Myös sieltä retkeilijät saavat opastusta ja apua esimerkiksi reittien valintaan.

– Voihan se hetkellisesti vähentää kävijöitä täällä Nuuksiossa, kun Haltia aukeaa, Horvath miettii.

Opastuvalle on matkaa Haltialta muutama kilometri, ja tietä ajaessa tuntuu, ettei se lopu ikinä. Tuvalle on kuitenkin hyvä opastus.

– Toivottavasti ihmiset löytävät vielä tännekin, vaikka voikin tulla epäusko, että onko tämä näin kaukana, Mankinen jatkaa.

Kilpailun sijaan opastuvan on tarkoitus tehdä yhteistyötä Haltian kanssa.

Päivän hyvä työ kansallispuistossa

Myös partiolaiset ovat tervetulleita käymään opastuvalla. Hovarth ja Mankinen lupaavat kertoa vastauksen kaikenlaisiin kysymyksiin, mutta ilahtuvat myös, jos joku tulee varta vasten tapaamaan heitä.

Partiolaisia varten on myös väläytelty ideoita kansallispuisto-taitomerkistä. Luonnosasteella olevan taitomerkin suoritukseksi on mietitty esimerkiksi kaikissa kansallispuistoissa käymistä tai päivän hyvän työn tekemistä.

– Jos tällainen päivän hyvä työ kansallispuistossa kiinnostaa, voi tulla käymään täällä, niin annamme sitten jonkun hyvän työn tehtäväksi, Hovarth lupaa.

Muutenkin oppaat toivovat partiolaisilta esimerkkiä kansallispuistossa toimimisesta.

– Kansallispuistoissa on omat säännöt, ja olisi hienoa, jos partiolaiset tutustuisivat niihin ja toimisivat esimerkkinä muillekin kävijöille, sanoo Mankinen.

Teksti ja kuvat: Riina Haapala

 

Aiheesta muualla:

Haukkalammen opastupa
Nuuksion säännöt
Suomen luontokeskus Haltia

Kommentoi