Ison-Britannian partiotyttöjärjestö muuttaa partiolupaustaan

Elina Kivilä 19.6.2013 15.55 Ilmiöt ja tapahtumat 8 kommenttia

Ison-Britannian partiotyttöjärjestö Girlguiding jättää partiolupauksestaan pois maininnat Jumalasta ja isänmaasta. Uusi lupaus tulee voimaan syyskuussa.

Järjestön perustamisesta saakka Girlguidingin jäsenet ovat partiolupauksensa osana vannoneet rakastavansa Jumalaa (“to love my God”) sekä palvelevansa kuningatartaan ja isänmaataan (“to serve my Queen and my country”).

Syyskuusta lähtien tytöt vannovat olevansa uskollisia itselleen sekä kehittävänsä henkilökohtaista vakaumustaan (“to be true to myself and develop my beliefs”). Isänmaa-sanan tilalle järjestö vaihtaa sanan yhteisö (“to serve the Queen and my community”).

– Toivomme, että uuden lupauksemme avulla kaikki tytöt voivat olla ylpeitä sitoutumisestaan – uskonnosta ja uskonnottomuudesta riippumatta, sanoo Chief Guide Gill Slocombe videotervehdyksessään.

Girlguidingin partiolupausta on tähän mennessä muutettu yksitoista kertaa. Ennen päätöstään Girlguiding keräsi aiheesta mielipiteitä 44 000 jäseneltä sekä ei-jäseneltä. Järjestöllä on yli puoli miljoonaa jäsentä.

Myös toinen brittiläinen partiojärjestö, Scout Association, harkitsee parhaillaan vaihtoehtoisen, ateisteille suunnatun partiolupauksen lanseeraamista. Viime kesänä Girl Guides Australia poisti lupauksestaan kokonaan maininnat sekä Jumalasta että kuningattaresta.

Teksti: Elina Kivilä, kuva: Girlguiding


Lue lisää:

Girlguiding: Welcoming more members with our new Promise

BBC: God vow dropped from Girlguiding UK promise

  Karri

  Juuri näin sen pitääkin olla!

  mari

  tätä odotellen suomeenkin!

  Iia

  What would BP think about it…?

  Irtsi

  Toivonpa todella, että tätä lupausta ei vesitettäisi meillä. Mieluummin rustattaisiin vaihtoehtoinen lupaus niille, jotka eivät voi sydämestään vanhaa lupausta antaa.

  Julia

  Kannatetaan!
  Ainakin vähän isommat partiolaiset voisivat ehkä suunnitella juuri itselleen sopivan oman henkilökohtaisen lupauksen (tuosta saisi erinomaisen pohdintatehtävän – mihin juuri minä haluan sitoutua?), mutta suunnittelun pohjana ainakin voisi olla nykyinen lupauksemme…

  Rooveri

  Tuota kuningatarjuttua on tasavallan kasvatin hiukan vaikea ymmärtää. Taidan ajatella institution sijaan yhtä tätiä..
  Henkilökohtainen vakaumus on ehkä äärimmäisin yksityisasia. En osaa, enkä halua ottaa kantaa uskonnottomien asemaan partiossa. Kun omassa lippukunnassa on ev.lut. seurakunta taustayhteisönä, voisi kuvitella, että asia kiinnostaisi “siellä päässä”, en kuitenkaan ole koskaan kysellyt lasten vanhemmilta, että “miten tämän seurakunnan jäsenyyden kanssa mahtaa olla..?”
  Valan tilalla voi antaa vakuutuksen – pitäisikö se olla mahdollista partiossakin?

  Kuutti

  Kerran kaikki polvet tulevat notkistumaan Jeesuksen nimen edessä ja jokainen kieli tunnustaa hänet Herraksi (Fil 2:10,11).

  JH

  Vastaava muutos tarvitaan Suomeen – ja pian!

  En ymmärrä, mitä uskovaiset voittaisivat sillä, että partiolupauksella syrjitään osaa porukasta. Nyt suomalainen partiolupaus ei sovellu kaikille, joten miksei kirjoitettaisi brittimallin mukaisesti sellaista, joka sopisi yhtä lailla uskonnottomalle kuin uskovaisellekin?

Kommentoi