Solmuja: Ostotilanne paljastaa, mitä kotona jutellaan

Partiojohtaja 12.2.2013 6.00 Mielipiteet 0 kommenttia

Palstan kolumnistit eivät ole partiossa.

Partiosta innostunut lapsi ja hänen vanhempansa kohtaavat minut yleensä ensimmäistä kertaa partiokaupan tiskillä. Tarvitaan kiireesti partiopaita paraatia varten, ja valikoima onkin odotettua laajempi. Välillä saatan huomata, että vanhempaa ärsyttää, kun ostotilanne ei sujukaan helposti ovesta sisään ja rahat tiskiin -periaatteella. Partio on asiakkaalle vain yksi lapsen harrastus muiden ohessa.

Samaan aikaan saattaa vieressä asioida toinen lapsi – kyllä, siis lapsi ihan itse. Hän on mahdollisesti tehnyt kololla muiden kanssa valmiin listan paraatissa tarvittavista varusteista, tai sitten kotona on yhdessä pohdittu, mitä ostetaan – vieläpä hyvissä ajoin ennen marssia. Parhaimmillaan lapsi hoitaa maksutilanteen itse ja tallettaa palautusrahat ja kuitin omaan kukkaroonsa.

Vaikka en ole partiossa, huomaan helposti pienistä asioista, millaisia positiivisia vaikutuksia partiolla on pieniin harrastajiin aikuiseksi kasvamisen matkalla. Kiinnittämällä huomiota niin yksinkertaiseen asiaan kuin partiopaidan hankkimiseen sekä siihen kuuluviin merkkeihin ja niiden ompelemiseen, perhe osoittaa kiinnostustaan niitä asioita kohtaan, jotka koskettavat lapsen elämänpiiriä.

Toivoisinkin, että vanhemmat kysyisivät lapsiltaan useammin, mitä kaikkea he partiossa tekevät. Ei siksi, että minun olisi helpompi arpoa kuvailujen perusteella, mitä merkkejä lapsi on suorittanut, vaan koska toivon, että kaikilla olisi aikaa kuunnella sitä innostusta, jolla monet lapset kertovat harrastuksestaan.

Teksti: Jenny Viitanen, kuva: Maija Laitinen.

Kirjoittaja on osa-aikainen retkeilyvälinemyyjä Turun Partiovarusteessa. Nykyään hänet tosin löytää todennäköisemmin tunturista.

Kommentoi