Suora lähetys metsästä

Sanna Puutonen 26.9.2013 17.04 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Sipoonkorven kansallispuistossa 21.–22.9. kisattu Ruska-Punkku toi partiotaitokisat penkkiurheilijoiden ulottuville. Kotiin jääneet pääsivät seuraamaan kisavartioiden kamppailua reaaliajassa live-lähetysten ja sosiaalisen median kautta.

Espoon Punanen -partiotaitokisan kisakeskuksessa Östersundomin nuorisotalolla on lauantaiaamuna rauhallista. Pari huivikaulaista järjestäjää siivoaa pihamaata, yksi ottaa aurinkoa pressujen ja vesikanistereiden keskellä puutalon rappusilla. Uneliaasta tunnelmasta ei uskoisi, että vasta kolmisen tuntia sitten pihalla hyöri 87 vartiota nikkaroimassa kilpailun lähtötehtävää, puista haravaa.

Kuhina on siirtynyt vartioiden mukana Sipoonkorven metsään – ja sosiaaliseen mediaan. Espoon Punasen, tänä vuonna Ruska-Punkun, kulku päivittyy reaaliajassa Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin. Kisatunnelmiin voi eläytyä myös selaamalla Flickr-palveluun tallennettuja kuvia.

Kunnianhimoisin hanke on kuitenkin live-lähetys, jota kuka tahansa voi seurata Bambuser-palvelun välityksellä.

– Lähetämme kuvaa joka toinen tasatunti. Meillä on yhteensä kahdeksan eri käyttäjätunnusta, joiden avulla lähetykset saadaan onnistumaan, kertoo Aapo Rainio.

Rainio on Ruska-Punkun viestintäpäällikkö ja pitkälti vastuussa siitä, että sosiaalinen media on valjastettu poikkeuksellisen laajasti kilpailun viestintään.

– Ajatus live-lähetyksistä syntyi jo vuosi sitten ensimmäisissä kisakokouksissa. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirineuvoston kokouksia on jo jonkin aikaa voinut seurata live-streamina netistä. Halusimme kokeilla samaa myös partiotaitokisoissa.

Vartiovuoren Tyttöjen Käpyremmi-vartio valmisti rastilla myslipatukkaa. "Työnjako on selkeä, meillä on kaikilla omat vahvuusalueemme", vakuuttavat Anna Suntio, Eeva Haataja ja Kaisa Havola.

Vartiovuoren Tyttöjen Käpyremmi-vartio valmisti rastilla myslipatukkaa. “Työnjako on selkeä, meillä on kaikilla omat vahvuusalueemme”, vakuuttavat Anna Suntio, Eeva Haataja ja Kaisa Havola.

Live-lähetys ei vaadi kalliita ohjelmia

Ruska-Punkun kulkua tallentaa kentällä yhteensä 12 kuvaajaa. Yksi heistä on Peppi Seppälä, joka seisoo läppärinsä kanssa kolmosrastin tehtäväradalla kuvaamassa vartiota numero 403.

Punaisessa sarjassa kilpailevan Harmaakarhun jäsenet Alpi Jokinen, Pauli Palo ja Elias Aarni ovat syventyneet tutkimaan puiden väliin narulle ripustettuja kuvakortteja. Pojat ovat rastipisteellä kuunnelleet kappaleen, josta poimitut sienten nimet pitäisi nyt yhdistää korttien kuviin.

Valmiin videon Seppälä lähettää studioon Kauniaisiin, josta varsinaista livelähetystä johdetaan. Seppälän mukaan kuvaus on onnistunut tähän mennessä hyvin, joskin vaihtelevat yhteydet ja kuvaajien erilaiset laitteet aiheuttavat välillä ongelmia.

– Tällä hetkellä kone näyttää, että kahden minuutin videon lähettämiseen menee aikaa yli tunti! Lähdössä yhteys toimi nopeammin, sanoo Seppälä.

Ruska-Punkun live-lähetys on toteutettu vapaaehtoisvoimin ja netistä ladattavia ilmaisohjelmia käyttäen. Videopätkien välissä kisaa kommentoivat omat juontajat.

– Tähän mennessä jokaisella lähetyksellä on ollut hieman yli 300 seuraajaa. Tarkoituksena on saada kuvaa verkkoon myös yörastilta, Rainio sanoo.

Harmaassa sarjassa kilpaileva Kagina-vartio Kivenlahden piilevistä luottaa yhtenäisten asujen voimaan: "Tosin nähtiin jollain porukalla salamakuvioiset trikoot!" Rastilla Ville Lahtinen, Jouko Raudasoja ja Sami Mustonen.

Harmaassa sarjassa kilpaileva Kagina-vartio Kivenlahden Piilevistä luottaa hopeatrikoiden voimaan. “Tosin nähtiin jollain porukalla salamakuvioiset meggingsit!” Rastilla Ville Lahtinen, Jouko Raudasoja ja Sami Mustonen.

Nimikohu nosti Ruska-Punkun valtamediaan

Espoon Punanen, eli Punkku, kisattiin ensimmäistä kertaa 1960-luvulla. Pienen tauon jälkeen kilpailu on vuodesta 1992 lähtien järjestetty joka syksy.

Teemasta riippuen kilpailun nimi on saanut erilaisia etuliitteitä. Vuosien varrella on kisattu muun muassa Erä-Punkun, Kone-Punkun, Viikinki-Punkun ja Tähti-Punkun voitosta.

– Nimi ’Ruska-Punkku’ on kulkenut järjestystoimikunnalta toiselle lähinnä vitsinä. Joka vuosi sitä ehdotetaan myös tapahtuman viralliseksi nimeksi, kertoo kilpailun johtaja Jaakko Iivanainen.

Tänä vuonna nimi päätettiin ottaa tosissaan käyttöön. Iivanainen perustelee valintaa kisan teemoilla ja ajankohdalla. Kilpailun tehtävät liittyvät tänä vuonna luontoon ja erätaitoihin, ja syyskuun lopulla ruska on kauneimmillaan.

Kaikkia nimi ei ole miellyttänyt. Ruska-Punkku kääntyy sukkelan sanailijan suussa nopeasti muotoon puska-runkku. Kilpailun nimestä nousi jopa pienimuotoinen kohu, kun kaksoismerkityksestä tuohtunut äiti otti yhteyttä The Voice -radiokanavaan.

– En itse lähettäisi lastani leirille, jolla on tuollainen härski nimi, kommentoi äiti The Voice -kanavan verkkosivuilla.

Viestintäpäällikkö Rainio pitää syntynyttä kohua lähinnä huvittavana, mutta myös myönteisenä kilpailun näkyvyyden kannalta.

– On aika harvinaista, että partiotaitokisa ylittää valtamedian uutiskynnyksen. Minuun on tähän mennessä ottanut yhteyttä ainakin Helsingin Sanomien Nyt-liite, YleX, The Voice ja Ilta-Sanomat.

Ruska-Punkku on tarkoitettu yli 12-vuotiaille partiolaisille. Rainion mukaan kisan osallistujat tai heidän vanhempansa eivät ole valittaneet nimestä.

– Eniten palautetta on tullut kavereiltani, jotka eivät ole partiossa. Heidän mielestään nimi on hauska keksintö ja antaa partiolaisista huumorintajuisen ja rennon kuvan.

Espoon Punanen, tänä vuonna Ruska-Punkku, kisattiin 21.–22.9. Sipoonkorven kansallispuistossa. Kilpailuun osallistuu vuosittain yhteensä lähes sata vartiota, jotka kisaavat Punkun voitosta viidessä eri sarjassa. Ruska-Punkun voittajat julkistetaan maanantaina 30.9.

Teksti: Sanna Puutonen, kuvat: Jaakko Haapala.

 

Aiheesta muualla:
http://www.punkku.ept.fi/‎

 27.9.2013 klo 13:54 Korjaus: “Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirihallituksen kokouksia” muutettu muotoon “Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirineuvoston kokouksia.”

Kommentoi