Hallitusblogi: Miksi Suomen suurimman nuorisojärjestön hallitukseen on vain vähän halukkaita?

Partiojohtaja 14.10.2013 18.57 Mielipiteet 6 kommenttia

"Olisi kaikkien etu, että hallituspaikoista voitaisiin järjestää oikea vaali."

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n hallituksessa on neljä hallituspaikkaa auki kaudelle 2014–2015. Ehdokkaita on vasta kolme, hekin istuvan hallituksen jäseniä. Hallitus uhkaa kuitenkin jäädä vajaalukuiseksi, sillä kukaan ei ole vielä asettunut ehdolle aluetoiminnasta vastaavan pestiin. Mikä on, kun järjestömme näköalapaikat eivät houkuttele asettumaan ehdolle? Olisi kaikkien etu, että hallituspaikoista voitaisiin järjestää oikea vaali.

SP–FS ry:n hallitus johtaa partioliikettä Suomessa. Hallituksen jäsen johtaa edustamaansa toiminnanalaa kansallisesti sekä toimii täysivaltaisena hallituksen jäsenenä. Hän osallistuu päätöksentekoon ja tuo myös itse asioita hallituksen päätettäväksi. Hallituspaikka on ennen kaikkea näköalapaikka, jossa suomalaista partiotoimintaa on mahdollista tarkastella kokonaisvaltaisesti. Hallituksen jäsenellä on mahdollisuus rakentaa laajoja verkostoja ja aidosti kehittää partioliikettä kansallisesti, sekä omalla toiminnanalallaan että eri toiminnanalojen välillä. Pesti opettaa ymmärtämään, miten partiota tehdään eri piireissä. Lisäksi se opettaa johtamistaitoja ja tarjoaa mahdollisuuden luoda kansainvälisiä suhteita.

Onko ajanpuute tekosyy?
Olen kuullut monen sanovan, ettei aika riitä hallituspestiin. Elämässä kun on muutakin kuin partio. Sanoisin, että ajankäyttö on kiinni ihmisestä itsestään. Hyvällä delegoinnilla voi vaikuttaa siihen, miten paljon tekee itse ja mihin kaikkeen osallistuu. Hallituspesti voidaan jakaa myös siten, että valiokunnan puheenjohtajana toimii joku muu kuin hallituksen jäsen. Tällöin toiminnanalan juoksevat tehtävät eivät jää pelkästään hallitusjäsenen vastuulle. Tällainen järjestely tietysti edellyttää, että vuoropuhelu valiokunnan ja hallitusjäsenen välillä toimii hyvin.

Hallitusjäsen saa päälleen haukut?
Tiedän myös, että monet hallituspaikasta kiinnostuneet pelkäävät negatiivista palautetta. Olen sitä mieltä, että kaikki keskustelu ja mielipiteet ovat hyvästä. Itse asiassa toivoisin, että keskustelua käytäisiin vielä nykyistäkin enemmän. Tällä hetkellä sosiaalisen median ja Partiojohtajan palstoilla keskustelee pieni joukko ihmisiä, jotka edustavat vain muutamia piirejä. Keskustelussa on joskus mukana myös kritiikkiä, mutta pääosin se on kehittävää. Hallituksen edustajan pitää pitää silmät auki ja kestää joskus arvosteluakin, mutta muistaa, että keskustelusta on etua meille kaikille.

Kokemukseni ei riitä?
Tyypillisesti luullaan, että hallituksen jäsenen pitää olla toiminnanalansa konkari ja järjestöjohtamisen ekspertti. Hallituspesti on kuitenkin nousujohteinen siinä missä muutkin pestit. Fraasi “tekemällä oppii” pätee myös keskusjärjestön hallituksessa. Hallituksen jäseneltä edellytetään 18 vuoden ikää, ennakkoluulotonta asennetta, kykyä tarttua asioihin sekä uskallusta sanoa mielipiteensä. Näiden lisäksi tarvitaan puhe- ja kirjoitustaitoa sekä ripaus kunnianhimoa. On hyvä, jos henkilöllä on entuudestaan kokemusta eri toiminnanaloista tai yhdistyksen johtotehtävistä, mutta tämä ei ole suinkaan välttämätöntä. Hallituksessa on nytkin hyvin eritaustaisia ihmisiä. Nuoria kasvoja olisi kiva nähdä myös jatkossa.

Vaalitoimikunta etsii ehdokkaita marraskuun vaaleihin. Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä vaalitoimikuntaan ja keskustella omista mahdollisuuksistaan asettua ehdolle. Jos haluaa kuulla, miltä hallitustyö näyttää sisältä päin katsottuna, on allekirjoittanut ja kuka tahansa muukin nykyisen hallituksen jäsenistä enemmän kuin valmis keskustelemaan aiheesta.

Lue lisää vaaleista.

Teksti: Niina Johansson, kuva: Jaakko Haapala.

Kirjoittaja on Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n varapuheenjohtaja.

  Eetu

  Yleensäkin minun mielstä partio politiikka on turhaa eikä hyödytä ketään. Ollaan kuitenkin samassa poppoossa joten miksi partiossa on niin paljon skismaa eri piirien kesken? Se vain on jotain mihin meikäläinen ei halua puuttua… Partion on tarkoitus olla hauska harrastus ja osallistuminen partio politiikkaan ei tunnu olevan kivaa 🙁

  Anonyymi

  Voiko liikettä johtaa?

  Jaksaa jaksaa

  “järjestömme näköalapaikat” ovat paikkoja, joilla istuva on aika vapaata riistaa. Ihan sama mitä teet, kuraa tulee niskaan.

  Normipolitiikan kulttuuri on rantautunut myös partiopuolelle. Se, että osataan sanoa pahasti, muka totuuden ja avoimuuden nimissä, ajaa ohi esimerkiksi kaikkien ikäkausien ihanteen “kunnioittaa toista ihmistä”.

  Jaksaa jaksaa

  Pari vuotta sitten lanseerattiin uusi, avoin ja niin moderni tapa partiokentälle. Muiden piirien toiminnalle naureskeltiin ja kirjoiteltiin pilkallisia juttuja erilaisissa blogeissa.
  Nyt sitten kysellään; heh heh.
  Ikävä kyllä, mun mielestä tämä asia on henkilöitynyt ja toteakin vain; niin makaa, kuin petaa.

  Sippe

  Mitä jos ne kaikki innokkaat johtajat ovatkin pistäneet panoksensa aluetoimintaan ja lippukuntiin. SP.n toiminta voi tuntua monen mielestä kaukaiselta ja sellaiselta mikä ei kosketa itseä.
  Omalla kohdalla ainakin partion kipinä on päästä olemaan fyysisesti näkemässä lasten kehitystä ja lippukunnan kehittymistä.

  Petra

  Itse olen ainakin kiinnostunut tämän tyyppisestä toiminnasta. Partio ei vain tiedota vaaleista ja avoimista paikoista riittävästi.

Kommentoi