Päätoimittajalta: Tehkää jotain, HC-partiolaiset!

Anni Emilia Alentola 20.11.2013 8.47 Pääkirjoitukset 2 kommenttia

Jos jokainen HC-partiolaiset-ryhmässä yli 10 kommenttia tällä viikolla kirjoittanut vaikuttaisi oikeasti partioon, missä tämä järjestö olisi nyt?

Suomen Partiolaisten hallitukseen valitaan ensi viikonloppuna neljä uutta jäsentä. Vaalit käydään Partioneuvostossa, jossa jokaisella partioneuvoksella on käytössään yksi ääni jokaista alkavaa 2 000 jäsentä kohti. Partioneuvosto toimii ylimpänä päättävänä elimenä jäsenkokousten välissä. Seuraava jäsenkokous on ensi vuoden lopulla – tuossa kokouksessa valitaan muun muassa järjestön puheenjohtaja.

Nyt järjestettävissä vaaleissa avoimina ovat aluevaliokunnan ja talousvaliokunnan johtajien pestit sekä koulutusministerin ja ohjelmaministerin pestit. Jokaiseen paikkaan on tällä hetkellä vain yksi ehdokas. Voidaanko siis puhua edes vaaleista?

Aluevaliokunnan johtoon on ehdolla uutena hallitusjäsenenä Irene ”Irkku” Iso-Kokkila. Edellinen alueministeri ei ole hakenut ehdolle uudelle kaudelle. Hallituksessa tällä hetkellä toimivat koulutusministeri Perttu ”Ropsu” Helle, ohjelmaministeri Viljami Hätönen ja talousministeri Kalle Virtanen ovat ehdolla jatkokaudelle. Hallitusjäsenet valitaan kaksivuotiskaudelle.

Voi tuntua hyödyttömältä vaihtaa hyviksi havaittuja konkareita, mutta on silti kiinnostavaa, miksei ehdokkaita ole enempää. Suositussa HC-partiolaiset-Facebook-ryhmässä on tällä hetkellä noin 1 300 jäsentä. Vaikka vain pieni prosentti avaa keskusteluita ja kommentoi niitä, on keskustelijoiden määrä silti huomattavasti suurempi osa kuin esimerkiksi Partioneuvoston jäsenmäärä (12) tai SP:n hallituksen jäsenmäärä (9).

HC-partiolaiset-ryhmässä saa nopeasti mielipiteen, kannanoton tai linjauksen, oli kyse sitten iltapäivälehden otsikosta, partiopaidan käytöstä, joulutortun oikeasta mallista tai siitä, miten koko järjestöä pitäisi johtaa eteenpäin.

Facebook-ryhmä on selkeästi tullut tarpeeseen keskustelukanavana. En voi silti olla miettimättä, missä tämä järjestö olisi nyt, jos HC-partiolaisiin kuluva energia käytettäisiin oikeaan partioon. Panostettaisiin enemmän vaikkapa omaan lippukuntaan tai hakeuduttaisiin sellaisiin pesteihin – esimerkiksi Suomen Partiolaisten hallitukseen – joissa voi oikeasti vaikuttaa järjestön johtamiseen.

Nyt tähän pystyi vain neljä ihmistä 1 300 ryhmäläisestä, neljä ihmistä koko järjestön noin 60 000 jäsenestä. Neljä ihmistä neljään tehtävään. Vaalit? En käyttäisi sitä sanaa.

Tutustu ehdokkaisiin tarkemmin ja lue ehdokkaiden vaalitenttivastaukset täältä. Uudet hallitusjäsenet valitaan Partioneuvoston kokouksessa 23.–24.11.

Teksti: Anni Emilia Alentola, kuva: Otso Nuotio.

    Atte Kononen

    Vai että “hakeuduttaisiin sellaisiin pesteihin – esimerkiksi Suomen Partiolaisten hallitukseen – joissa voi oikeasti vaikuttaa järjestön johtamiseen.” …vai pesteihin, joissa voi oikeasti tehdä partiota ja vaikuttaa siihen, mitä se se on.

    Hc

    Olen hallituksen työskentelyä sivusta seuranneena todennut, että kaikkiin muihin partiopesteihin voisin ehkä kuvitella hakevani, mutta en ikinä hallitukseen/neuvostoon. Aivan liian työlästä siihen nähden, mitä siitä luultavasti saisi irti.

Kommentoi