Uusi lakiehdotus sallisi rikosrekisterin tarkistamisen myös partiolaisilta

Riina Haapala 3.12.2013 13.15 Ilmiöt ja tapahtumat 3 kommenttia

Jos eduskunta hyväksyy uuden lain, rikosrekisterin voi tarkistaa partiolaisilta jo ensi vuonna.

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiehdotusta, joka voimaan tullessaan sallisi rikosrekisterin tarkistamisen lasten kanssa toimivilta vapaaehtoisilta. Lain tavoitteena on edistää alaikäisten turvallisuutta. Lakiehdotus sallisi rikosrekisteritaustan tarkistamisen myös partiolaisilta.

– Suomen Partiolaisten viesti on ollut, että partiossa lakia sovellettaisiin lähinnä aikuisena aloittaviin partiolaisiin. Eihän siinä olisi mitään järkeä, jos koko ikänsä toimineilta nuorilta tarkistettaisiin 15-vuotiaana rikosrekisteri, sanoo oikeusministeriön lainsäädäntösihteeri Mirja Salonen.

Suomen Partiolaisten mukaan yli 15-vuotiaita johtajia on noin 20 000. Suuri osa partiolaisista aloittaa kuitenkin toiminnan hyvin nuorena, jolloin heidät tunnetaan ja heihin luotetaan lippukunnissa. Näin ollen on arvioitu, että partiolaisista lakia voisi soveltaa noin prosenttiin eli 200 henkilöön kaikista vapaaehtoisista.

Jotta rikosrekisteriotteen voi pyytää, tulee täyttyä kolme ehtoa: vapaaehtoisen tulee olla henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa lapsen kanssa, tehtävien tulee sisältää hoivaa, huolenpitoa tai muuta yhdessäoloa lapsen kanssa tai tehtävää hoidetaan yksin tai sellaisissa oloissa, joissa alaikäisen turvallisuutta ei muuten voitaisi taata.

­– On ajateltu, että useamman aikuisen ollessa paikalla sosiaalinen kontrolli toimii ja ehkäisee uhkaavat tilanteet. Laki soveltuu edellä mainittujen lisäksi myös tilanteisiin, joissa on muuten korostunut riski. Esimerkiksi kun kyse on pienistä lapsista tai vammaisista, tai kun aikuiset yöpyvät samoissa tiloissa lasten kanssa, Salonen kertoo.

Salonen korostaa, että laki on oikeus eikä velvollisuus. Toiminnan järjestäjän, esimerkiksi lippukunnan, omassa harkinnassa on, pyydetäänkö vapaaehtoiselta rikosrekisteriä.

– Järjestöt ovat esittäneet huolensa siitä, että vapaaehtoisia on nykyiselläänkin vaikea saada. Tämä on yritetty huomioida. Toiminnan järjestäjä hakee rikosrekisteriotteen ja myös maksu sen hakemisesta tulee toiminnan järjestäjälle, jottei rikosrekisteriotteen hankkimisesta koidu työtä vapaaehtoiselle.

Rikosrekisteriotteen hakemiseen tarvitaan lupa vapaaehtoiselta. Otteen tarkistamisen voi kieltää, jolloin on jälleen järjestön omassa harkinnassa, miten toimitaan.

Teksti: Riina Haapala, kuva: Jani Savolainen.

Jutussa on käytetty lähteenä hallituksen esitystä laiksi lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä.

Lisää aiheesta:

Partiojohtaja-lehden aikaisempi uutinen samasta aiheesta

 

 

  Hasan Nenonen

  Laki on torso jo ennen syntymäänsä. Rikosrekisteriote ei kerro kaikkea, eikä ole minkäänlainen ennustus tulevaisuudesta. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön estäjäksi siitä ei ole. Vain aikaisemmin tekemisistään kiinni jääneet, ovat saaneet merkinnän. Kaikki tapaukset eivät ole tulleet julki ja rekistereissä.

  pekka nikkari

  Onko laki muuttumassa myös otteen hakijan osalta. Ainakin vielä 90-luvulla otteen haki työntekijä, eikä työnantaja saanut kuin katsoa otetta. Eli otteessakin luki selkeästi, ettei otetta saa luovuttaa kenellekkään. Se siis tuli nimenomaan esittää.

  Ehdottomasti!

  Mielestäni ei pöllömpi idea!
  Tosin siinä pitäisi olla joku suora linja – esim. vain johtajat jotka ovat täyttäneet 15v. ja ovat pääsääntöisesti ilman jo tsekatun aikuisen valvontaa.
  Vaeltajilta ja aikuisilta se tulisi selvittää – etenkin ne jotka tosiaan on lasten kanssa tekemisissä, hoitaa lippukunnan varoja tai omaisuutta ja tahot joilla on tiettyyn summaan asti vapaus käyttää kysymättä lippukunnan rahoja (lpkj, alpkj, hallituksen pj jne..).

  Mutta kuka maksaa? Mielestäni se on se suurin ongelma, kun ei ne taustojen selvitykset ilmaisia ole. Ja mikä on se taho joka selvityksen lukee ja päättää kuka saa toimia pestissään ja kuka ei?
  Seurakunta voisi tukea nuorisotyössä tämän hakemuksen hinnan – tosin kaikilla lippukunnilla ei ole seurakuntaa taustayhteisönä. Kaikilla lippukunnilla ei ole varaa moiseen, ja jos SP sen kustantaisi, lopuksi sen maksaisi kaikki partiolaiset jäsenmaksussa.

  Jos valtio rahoittaa nuorisotyön turvaamiseksi hakemukset – niin absurdil kuin ajatus todellisuudessa on – olisi se huikeaa! (Tosin näkyisi verotuksessa)

  Vaikka rikosrekisterin tarkastus ei olisikaan ennaltaehkäisevä, voisi silloin karsia mahdolliset uhat esim. lippukunnan varojen kannalta.
  Tosin tässä voisi olla myös pykälä joka poistaisi henkilöt joilla on luvanvarainen toimintalupa muutoinkin (poliisit, vartijat yms.) velvollisuudesta turvallisuusselvityksen toimittamisesta. Koska taloudelliset ja ihmisiin kohdistuvat rikokset vievät toimintaluvan turvallisuusalalla työskenteleviltä alta aikayksikön.

Kommentoi