Turkulaislippukunnassa jokainen on joulupukki ainakin yhtenä jouluna

Elina Kivilä 22.12.2013 14.33 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Joulupukkipalvelu on usealle lippukunnalle monivuotinen perinne ja tärkeä osa varainhankintaa. Esimerkiksi Turun Metsänkävijät on ilahduttanut kilttejä lapsia jo 80 vuoden ajan.

Jos seuraa liikennettä jouluaattona, voi autojen ratista ja fillarien selästä bongata niin monta joulupukkia, että silmissä vilisee. Monet näistä punanutuista ovat partiolaisia.

Partiotietosanakirja PartioWikin mukaan joulupukkipalvelua on Suomessa tarjolla 22 lippukunnassa.

Partiolippukunta Turun Metsänkävijät on ilahduttanut kilttejä lapsia jo 80 vuoden ajan. TuMelaisia joulupukkeja on tänä vuonna liikkeellä yhteensä neljätoista.

Yksi TuMen joulupukkipalvelun järjestäjistä ja joulupukeista on 24-vuotias Antti Karhunen (kuvassa oikealla). Hän kertoo, että partiopukeille riittää kysyntää; viime vuosina joulupukkivaraukset on myyty täyteen. Lippukunnalle on muodostunut jopa oma kanta-asiakaskunta, sillä monet suvut ja perheet tilaavat pukkinsa heiltä vuodesta toiseen.

– Joulupukkipalvelu on tärkein varainhankintamuotomme, Karhunen kertoo.

Jouluiloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta

Joulupukkeja vuodelta 1945.

Partiojoulupukkeja vuonna 1945.

Joulupukkipalvelu on lippukunnalle tärkeä perinne. Karhusen mukaan yleensä kaikki TuMen pojat kokeilevat joulupukkina olemista ainakin kerran, joten kokemus yhdistää lippukuntalaisia.

– Joulupukkipalvelusta saa aina hauskan puheenaiheen vanhimpienkin lippukuntalaisten kanssa, koska kaikki ovat olleet joulupukkeja.

TuMe mainostaa, että heidän joulupukkinsa ovat ”pulleita, punaposkisia, tuuheapartaisia ja puheliaita ja jokaisella on puinen keppi, johon tukeutua.” Karhunen pukee tutun asun ylleen tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Partiopukilla on tapana kysellä lasten kuulumisia, leikkiä ja laulaa sekä jakaa lahjat säkistä. Yksi joulupukki ehtii tekemään enintään noin 20 vierailua, joista kukin kestää kymmenen minuuttia.

Karhuselle on jäänyt erityisesti mieleen se joulu, kun hän pääsi joulupukkina vierailemaan TYKSin lastenklinikan keskososastolla. Kaikille keskosille oli laitettu päähän tonttulakit. Kokemus oli silloin 20-vuotiaalle miehelle ainutlaatuinen.

– On hauskaa viedä jouluiloa lapsille. Joulupukin saapuminen on monen lapsiperheen joulun kohokohta. Minusta on hyvä, ettei jouluaattoa tarvitse viettää vain istumalla sukulaisten luona.

TuMelainen joulupukki jakaa lahjat yhteensä noin 230 kodissa. Urakan jälkeen pukit kokoontuvat kololle yhteiselle jouluaterialle ja saunomaan.

Teksti: Elina Kivilä, kuvat: Antti Karhusen arkistot ja Turun Metsänkävijät

Kommentoi