DJ Orion ei erottele partiolaisia ja tavallista bilekansaa

Loviisa Läärä 30.12.2013 14.30 Ihmiset 0 kommenttia

Entinen partiolainen DJ Orion teki paluun partioon Kilkkeellä ja ymmärsi, mistä partiossa todella on kyse.

Hän on kasvatustieteiden maisteri Lapin yliopistosta, tapahtumatuottaja, DJ, ammattiopiston lehtori, perheenisä, ja hänellä on oma radio-ohjelma. Hän on Juska Wendland, mies, joka ehkä paremmin tunnetaan taiteilijanimellä DJ Orion. Tampereelta kotoisin oleva ja tätä nykyä helsinkiläinen Juska on yksi Suomen tiskijukkien tähtitaivaan suurista nimistä.

Juska Wendlandia on tituleerattu muun muassa media-alan monitaituriksi hänen laajan osaamisensa takia. Miten mies itse suhtautuu titteliinsä?

– Tästä saa hyvän kytköksen partiokulttuuriin, jossa korostuu itse tekemisen meininki. Monet elektronisen musiikin promoottorit tai DJ:t, jotka ovat tehneet työtään vuosia, ovat oppineet taitonsa nimenomaan itse tekemällä, Juska perustelee.

Ensimmäisen keikkansa Juska soitti Tampereen yhteiskoulun lukion diskossa, ja elektroninen musiikki veikin miehen lopulta Berliiniin asti. Siellä Juska otti vapaata kokopäivätöistä, “downshiftasi isosti” ja teki radio-ohjelmaansa livenä YleX:lle parin vuoden ajan suoraan Berliinistä.

– Se oli käsittääkseni ensimmäinen ohjelma, jota on lähetetty noin pitkään säännöllisesti ulkomailta.

Vaikka Juskalla ei ole markkinoinnin tai tapahtumatuottamisen koulutusta, on hän nykyään osaava ja kokenut tapahtumatuottaja.

– Kaiken taustalla on jokin, joka motivoi. Esimerkiksi elektroninen musiikki, tai kuten partiossa, yhdessä toisten kanssa tekeminen, Juska kertoo.

Kilkkeellä Juska näki partiota parhaimmillaan

Ehtiväisen Juskan on voinut bongata isojen klubikeikkojen lisäksi soittamasta myös partiotapahtumista. DJ Orionin keikka hypitytti partiolaisia Kilkkeellä vuonna 2010, ja viimeisimpänä poljettiin lattiaa hittien tahtiin samoajien viikonlopputapahtumassa Explossa.

Mikä on saanut miehen lähtemään mukaan partiokuvioihin?

– Opiskeluaikoina keikkailin Ylivieskassa, jossa tutustuin Jangleriin eli Janne Hannulaan. Jangler on todella aktiivinen partiopiireissä, ja hän on ollut iso linkki mun ja partion välillä. Hän on loistava tyyppi ja DJ itsekin, soitimme yhdessä Kilkkeellä. Jangler kysyi mua mukaan myös Exploon, mies ylistää.

Kilkkeelle Juska lähti mukaan varovaisin mielin. Valtava, tuhansien ihmisten partiotapahtuma keskellä metsää herätti aluksi epäilyksiä asianmukaisista järjestelyistä, esimerkiksi tekniikasta.

– Olin ihan superskeptinen vielä kun ajettiin autolla Evolle päin ja aloimme lähestyä leirialuetta. Ajattelin, että onkohan tää nyt ollenkaan hyvä juttu, Juska naurahtaa.

Hän kuitenkin luotti Jangleriin, ja se kannatti.

– Kilke on edelleenkin se makein ja ikimuistoisin juttu vuodelta 2010. Kävimme saunomassa ja kiertelimme ympäri leirialuetta. Opin ymmärtämään koko partiokulttuuria paremmin. Harrastin partiota ala-asteikäisenä ja se näyttäytyi silloin hyvin erilaisena. Kilkkeellä pääsin näkemään kuinka kansainvälistä ja hienoa tämä touhu parhaimmillaan on, Juska muistelee.

Tulevaisuuden teknokansa uskaltaa heittäytyä

Juskan mielestä partiotapahtumissa soittamisessa siisteintä on yllätyksellisyys.

– Kun ei odota mitään, niin se ylittää kaikki villeimmätkin odotukset. Porukka on selvin päin ja mukana ollaan musiikin takia. Jengi on pitämässä hauskaa toistensa ja musiikin kanssa, ja se välittyy.

DjOrion_kuka-5975

Juska näkee teknokulttuurissa ja partiossa pitkälti samoja arvoja.

– Yhdessä tekeminen, yhdessä oleminen ja toisten kunnioittaminen. En lähtisi erottelemaan partiolaisia ja tavallista bilekansaa. Hyvä mieli ja hauskanpitäminen ovat pääasia. DJ:t ovat luomassa yhdessäolon hyvää tunnelmaa, Juska summaa.

Explon jälkeen Juska kehui partiolaisia ohjelmassaan ”tulevaisuuden teknokansaksi”.

– Explossa näkyi sellaista heittäytymistä, että ei ole sosiaalisia paineita siitä miltä näyttää, onko oikeiden ihmisten kanssa tai fanittaako oikeata DJ:tä, Juska kertoo.

Jatkossakin mukaan partioon

Kiireisen media-alan moniosaajan arkeen ei mahdu partioharrastus, vaikka Juska onkin yhtä mieltä itse tekemisen ja yhdessäolon positiivisista vaikutuksista. Mitä mieltä hän kasvatustieteilijänä on partion roolista nuorten kasvattamisessa ”kunnon kansalaisiksi”?

– Kasvattaminen koetaan usein sellaisena ylhäältäpäin tulevana, jonkinlaisena auktoriteettina, mutta Explossa jo itse tilanne oli todella kasvattava. Positiiviset kokemukset ovat tämän päivän nuorelle kasvattavampia kuin mikään autoritäärinen tilanne missä avataan kirja ja opiskellaan, Juska pohtii.

Kun Juskalta utelee tulevaisuudensuunnitelmia ja sitä, josko hän lähtisi vielä jatkossakin partiotapahtumiin mukaan, hänen ilmeensä kirkastuu.

– Totta kai lähden vaikka ihan pyytämättäkin! Kilkkeen jälkeen epäilykseni hälvenivät, ja olen ollut todella innoissani näistä mahdollisuuksista.

Ehkäpä Juskasta siis tulee vielä joskus pesunkestävä partiolainen kaiken muun ohella?

DJ Orionin ohjelmaa voi kuunnella perjantaisin YleX:llä kello 22–24.

Teksti: Loviisa Läärä, kuvat: Otso Nuotio

Lisää aiheesta: Kuukauden Jyrsijä: “Partiobileissä nuorille tarjotaan paikka juhlia ilman alkoholia – mutta mitä muuta?”