“Ryhmän hallitseminen on illuusio” – näkökulmia eettiseen johtamiseen

Elina Kivilä 14.1.2014 11.00 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Tiesitkö, että johtajuutta voidaan käsitellä ryhmäilmiönä? Työyhteisökehittäjä ja psykologi Ville Suomäki antoi partiolaisille näkökulmia johtamiseen.

Kuuntele ylhäällä olevasta audiojutusta, mitä partiolaisten kanssa paljon tekemisissä ollut psykologi Ville Suomäki ajattelee eettisestä ryhmäjohtajuudesta ja johtamisen tulevaisuudesta.

Muutamia poimintoja Lounais-Suomen Partiopiirin seminaarista

  1. Epäaitous heikentää johtajuutta. Rehellisyys ja vilpittömyys on tärkeämpää kuin se, että yrittää käyttäytyä uskottavasti. Johtaja saa näyttää tunteitaan, tai sanoa, ettei hän nyt osaa tai ymmärrä jotakin asiaa.
  2. Ajatus ryhmän hallitsemisesta on illuusio. Ryhmää ei voi koskaan täysin hallita, mutta sen kanssa voi elää tuloksellisesti ja ryhmää voi haastaa. “Ryhmästä saa sen verran mitä itsestään antaa.”
  3. Hyvä johtaja ei ole määräilevä tai liian minäkeskeinen. Hän haluaa että ryhmän jäsenet kukoistavat ja ettei hänen omaa nimeään tarvitse tuoda saavutusten yhteydessä esille.
  4. Johtajuus on ryhmäilmiö. Kaikkien pitää päästä osallistumaan jollakin tavalla ryhmän johtamiseen. Toimivassa ryhmässä ei ole sijaa vapaamatkustajille.
  5. Aktiivisuus luo passiivisuutta. Se näivettää ryhmää, jos aina sama ihminen johtaa ja hoitaa aktiivisesti tietyt asiat. Hyvän ryhmän jäsenet vaihtavat roolejaan säännöllisesti.

Eettisestä johtamisesta ja aikuisten motivoinnista keskusteltiin Lounais-Suomen Partiopiirin Luottisseminaarissa 11.1.2014.

Teksti ja audio: Elina Kivilä, kuva: Jura Nurminen

Kommentoi