Pihtiputaan lukioon perustetaan partiolinja

Elina Kivilä 29.1.2014 11.34 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Lukio-opinnot voi suorittaa syksystä 2015 lähtien partiolukiossa. Pihtiputaan lukion partioteemaisella erikoistumislinjalla opiskellaan esimerkiksi johtamistyylejä, luonnontuntemusta ja yrittäjyyttä.

Ensi vuonna Pihtiputaan lukion erikoistumislinjat – hiihto, lentopallo ja musiikki – saavat joukon jatkoksi niin sanotun partiolinjan. Uusi lukiolinja on työnimeltään Tulevaisuuden johtaja. Linjaan kuuluu lukion perusopintojen lisäksi 16 valinnaista partioteemaan sopivaa kurssia.

– Luontoliikunta on yksi todennäköisistä oppiaineista, kertoo Pihtiputaan lukion rehtori Pentti Räisänen.

– Tällä hetkellä meillä on vasta suunnitelmia, mutta haaveilemme kaikenlaisesta partiojohtajakoulutuksen tyyppisestä opetuksesta. Luonnossa olemista ja ryhmätyötä. Itsensä johtamisesta siirrytään pikkuhiljaa ison ryhmän johtamiseen.

Paikallinen lippukunnanjohtaja Aki Korhonen esitti idean partiolukio-opinnoista viime syksynä. Rehtori tutustui Suomen Partiolaisten arvoihin ja kasvatustavoitteisiin. Hän innostui siitä miten hyvin ne sopivat yhteen lukion kehityssuunnitelmien kanssa, ja ideaa ryhdyttiin toteuttamaan rivakasti.

Partiolinjan opetussuunnitelman on tarkoitus valmistua syyskuun loppuun mennessä. Linja on mukana valtakunnallisessa yhteishaussa keväällä 2015 ja opetus alkaa syksyllä 2015.

Lukio ottaa mallia partion koulutusmenetelmistä

Partiolinjalle on suunniteltu kuusi pääteemaa: johtaminen, yrittäjyys ja työelämäyhteydet, kansainvälisyys, viestintä ja mediaosaaminen, luonto ja ympäristö sekä itsetuntemus. Opinnoissa on tarkoitus hyödyntää ja syventää partio-osaamista ja partion koulutusmenetelmiä.

– Osaaminen koostuu monista eri aihealueista. Haluamme pilkkoa perinteisen oppiainejaon ja hyödyntää ennemmin projektimaista ja toiminnallista oppimista. Niinhän partiossa juuri tehdään, kertoo Suomen Partiolaisten kasvatusjohtaja Timo Sinivuori.

– On todella hienoa, että partiokoulutukselle annetaan tunnustusta ottamalla se mukaan viralliseen koulutusjärjestelmään, Sinivuori jatkaa.

Opetusta on tarkoitus antaa mahdollisimman paljon lukion ulkopuolella hyödyntämällä esimerkiksi vaellusreittejä. Paikallisten partiolaisten kanssa voidaan tehdä yhteistyötä: Pihtiputaan Partiolaisten kanssa voidaan esimerkiksi retkeillä lippukunnan kämpällä ja Järvi-Suomen Partiolaisilla on kansainvälisiä partiokontakteja. Joitakin kursseja voidaan toteuttaa myös ostopalveluna siten, että partiopiiri tai partiolaiset osallistuvat lukiolaisten opettamiseen.

Opiskelijoita houkutellaan ympäri Suomea

Pihtipudas sijaitsee Keski-Suomen pohjoisosassa – sieltä on yhtä pitkä matka Helsinkiin kuin Rovaniemelle.

Pihtiputaan lukio tavoittelee partiolinjan avulla lisää monipuolisuutta ja tätä kautta valtakunnallista vetovoimaa. Partiolukiossa on mahdollista suorittaa lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon lisäksi esimerkiksi eräoppaan ammattitutkinto.

Lukion tavoitteena on saada linjalle vuosittain 12 uutta opiskelijaa. Lukion rehtori uskoo, että uusi linja voi houkutella nuoria kaukaakin. Ulkopaikkakuntalaiset otetaan huomioon esimerkiksi opiskelija-asuntojen ja ateriapalvelujen avulla.

– Jos erikoislinjan sisältö kiinnostaa nuorta, niin opintojen perässä muutetaan kyllä. Esimerkiksi lentopallolinjallamme on opiskelijoita, jotka ovat kotoisin jopa 400 kilometrin päästä, Räisänen kertoo.

Suomen Partiolaisten kasvatusjohtaja on samaa mieltä.

– Lukion sijainnilla ei ole merkitystä. Kaikki tällä linjalla opiskeltavat taidot ovat sellaisia, joita tulevaisuuden hyviltä työntekijöiltä ja johtajilta edellytetään. Uskon, että se kiinnostaa nuoria, Sinivuori sanoo.

Teksti: Elina Kivilä, kuva: Riikka Norha

Kommentoi