Hallitusblogi: Älä ryöstökalasta aikuisen aikaa

Partiojohtaja 3.3.2014 9.38 Mielipiteet 3 kommenttia

Hallitusjäsen Perttu Helle pohtii, miten onnistuisimme arvostamaan kaikkea partiolle annettua aikaa.

Partiossa on huomattava määrä nuorten harrastukselle korvaamattomia aikuisia. Ilman heitä partio ei tavoittaisi läheskään nykyistä määrää nuoria. Ja mitä enemmän vapaaehtoisia aikuisia partioon saadaan, sitä useammalla lapsella ja nuorella on mahdollisuus harrastukseen.

Uuden aikuisen mukaan saaminen on sekä helppoa että vaikeaa. Helppoa se on siksi, että henkilökohtainen mukaan pyytäminen on hyvin yksinkertaista. Jokainen meistä tuntee aikuisia, jotka tulevat pyydettäessä mielellään partioon, vähintäänkin auttamaan tarvittaessa. Vaikeaksi uusien aikuisten mukaan saaminen muuttuu silloin, kun uusien aikuisten tarve on suurempi kuin mitä oikeastaan osataan pyytää. Tällöin aikuisen ajasta tulee ryöstökalastuksen kohde, kun annettu aika ei riitä ja vaaditaan enemmän kuin toinen on valmis antamaan. Aikuiselle saatetaan vähätellä pestissä tarvittavan ajan määrää tai tulijaa taivutellaan yhteen ja toiseen ylimääräiseen tapahtumaan mukaan.

Miten oppisimme olemaan iloisia siitä ajasta, minkä toinen antaa ilolla?

Mittaamme elämässämme asioita sen mitan mukaan, mikä on meille läheistä. Oman elämän asioista tulee normeja, joihin vertaamme muiden tekemisiä. Eri tavalla pukeutuvat tai käyttäytyvät ovat outoja, koska… he ovat erilaisia, ei-samanlaisia meidän kanssamme. Tämä omaan mittaan vertaaminen pitää yhtä lailla paikkansa partiossa käytetyn ajan kohdalla. Jos kaverini käyttää mielestäni suuren määrän aikaa partioon, se saattaa tuntua minusta oudolta – eikö tuolla nyt ole mitään muuta elämässään? Vastaavasti toisen halutessa käyttää aikaa selvästi vähemmän epäilemme herkästi toista sitoutumattomuudesta. Näistä ajatuksista tulee helposti ääneen lausumattomia odotuksia, joista ei välttämättä keskustella missään vaiheessa.

Tämä liittyy erityisesti mukaan tuleviin uusiin aikuisiin siten, että tämä partiolippukuntaan tai piiriin mukaan tuleva vapaaehtoinen aistii ääneen lausumattomia odotuksia negatiivisena sosiaalisena paineena. Uusi aikuinen voi kokea, että vaikka partiossa muuten viihtyykin, niin sosiaalinen paine tehdä sovittua enemmän on toistuvaa – vaaditaan enemmän kuin on itse valmis antamaan. Kun odotukset ja pettymykset puolin ja toisin jäävät selvittämättä, vähitellen aikuiselle tärkeä viihtyvyys partiossa vähenee.

Uusien aikuisten mukaan tulemisen menestystekijä on iloita uusista mukaan tulijoista riippumatta heidän ajankäytöstään. Jos sudenpennun vanhempi lupaa tehdä kaksi tuntia kuukaudessa, huolehdi näissä rajoissa pysymisestä. Anna uuden aikuisen harrastaa hänelle itselleen sopiva määrä vaatimatta kuuta taivaalta. Kun hän viihtyy partiossa tarpeeksi, lisääntyy halu käyttää aikaa kuin itsekseen. Täten syntyy tilanne, jossa kaikki voittavat.

Teksti: Perttu Helle, kuva: Jussi Elo

Kirjoittaja on Suomen Partiolaisten hallituksen jäsen, joka vastaa vapaaehtoistuen alueesta.

  Leena "Pulmu" Palmu-Aalto

  Kiitos, Perttu, hyvästä tekstistä! Iloitseminen ja luvatun panoksen arvostaminen ovat mielestäni tärkeimmät asiat uusien aikuisten osallistuessa. Luottamus voi syntyä vain, kun olemme luotettavia. Haluan lisätä, että samoja asioita tarvitsemme myös me “vakiokalusto”. Partiotoiminta on rakentavaa ja iloa antavaa. Parasta on lapset ja hyvänä kakkosena yhdessä suunnittelu ja tekeminen!

  Kaisa Kangas

  Just näin Ropsu! Tätä olen yrittänyt pitää mielessä, kun omatunto kaihertaa oman lpk:n puolesta. Tällä hetkellä oma panokseni on n. 2 t vuodessa. Juttusi viimeinen lause vesitti kuitenkin asiaa; oliko tavoite sittenkin saada tyyppi tekemään enemmän antamalla aluksi siimaa?

  Perttu Helle

  Ei tavoite ole lähtökohtaisesti tai edes salaisesti saada tyyppejä tekemään enempää – vaikka se varmasti olisikin toiminnan järjestäjän (lippukunnan) kannalta mukava lopputulos.

  Keskeistä on mielestäni ymmärtää se, että jokainen ilolla annettu tunti partiolle on tunti, jolla saamme edistettyä omia kasvatustavoiteitamme.

Kommentoi