Partiolaiset auttavat Ukrainan kriisissä

Partiojohtaja 4.3.2014 21.14 Ilmiöt ja tapahtumat 3 kommenttia

Ukrainan kriisi koskettaa koko kansaa – myös partiolaisia. Partiojohtaja-lehden ukrainalaisilta partiolaisilta saamat kuvat näyttävät, miltä tapahtumat näyttävät partiolaisten silmin.

Ukraina ajautui kriisiin viime vuoden marraskuussa, kun maan silloinen presidentti Viktor Janukovitš keskeytti Ukrainan ja Euroopan unionin väliset neuvottelut kauppasopimuksesta. Helmikuun lopulla Janukovitšin hallinnon sekä opposition välit kärjistyivät. Välikohtauksissa kuoli kymmeniä mielenosoittajia ja turvallisuusjoukkojen jäseniä. Yhteenottojen seurauksena Ukrainaan muodostettiin väliaikainen hallitus.

Maaliskuun alussa Itä-Ukrainassa ja Krimin niemimaalla venäläismyönteiset osoittivat voimakkaasti mieltään uutta hallintoa vastaan. Ukrainassa pelätään Venäjän hyökkäystä, sillä Venäjä tukee Janukovitšin aikaista hallintoa.

Ukrainassa on monta partiojärjestöä, joista kolme suurinta ovat partioliikkeen maailmanjärjestöön (WOSM) kuuluva National Organisation of Scouts of Ukraine (NOSU), Ukrainan suurin partiojärjestö Plast National Scout Organization of Ukraine (Plast) ja partiotyttöjen maailmanliittoon (WAGGGS) kuuluva Association of Ukrainian Guides (AUG).

Partiojärjestöistä NOSU ja Plast ovat julkaisseet omat kannanottonsa, joiden mukaan partiolaiset tuomitsevat Ukrainassa vallitsevan väkivallan. He toivovat, että muiden maiden partiolaiset vetoavat päättäjiin rauhan puolesta.

Ainakin Plast-partiojärjestöön kuuluvia partiolaisia on ollut mukana myös Kiovan Itsenäisyydenaukiolla järjestetyissä mielenosoituksissa. Partiojohtaja-lehden saamien valokuvien perusteella he ovat antaneet ensiapua ja jakaneet ruokaa sekä juomaa mielenosoittajille. Partiolaiset ovat myös tuoneet Betlehemin rauhantulen Kiovan Itsenäisyydenaukiolle.

Jutun kuvat on ottanut ukrainalainen valokuvaaja ja Plast-partiojärjestön tiedotusvastaava Petro Zadorozhnyy. Partiolaiset eivät ole mielenosoituksiin osallistuessaan pukeutuneet partioasuihin tai pitäneet kaulassaan partiohuiveja.

 

Petro_Zadorozhnyy_EU_0611_resize

Opiskelijoiden protesti Kiovassa 26. marraskuuta.

PZ_1829

Partiolaiset ovat keränneet ukrainalaisilta kannanoton EU-maille. He jakoivat sitä eri maiden suurlähetystöille 28. joulukuuta.

PZ_6198_resizePoliisit seisovat rivissä suojakilpien takana 10. joulukuuta.

PZ_7885

Plast-järjestöön kuuluva partiolainen eli plastunka Oksana Khmilevych jakaa kuumaa teetä mielenosoittajille 12. joulukuuta 2013.

PZ_7931Partiolainen Natalia Masyak toimii vapaaehtoisena ensiapupisteellä.

PZ_7954

Plastun eli Plast-järjestöön kuuluva partiolainen Viktor Gurniak kaataa teetä aktivisteille Kiovan Itsenäisyydenaukiolla eli Maidanilla.

PZ_small_9673Plast-partiojärjestön puheenjohtaja Yaroslav Yurchyshyn puhuu Maidanin aukion päälavalla 21. joulukuuta, kun partiolaiset jakavat Betlehemin rauhantulen aukiolle.

PZ_small_9656

Partiolaiset toivat Betlehemin rauhantulen Maidanille 21. joulukuuta 2013.

PZ_1768_resize

Mielenosoittajat sytyttävät tulia Kiovassa Hrushevskoho-kadulla 24. tammikuuta. Kyseinen katu oli yksi mielenosoitusten keskeisimmistä paikoista.

PZ_6540_resize

Poliisin pidättämiä aktivisteja Kiovassa 18. helmikuuta.

Balanduh_Hryvul

Partiolainen Taras Hryvul auttoi kuljettamaan haavoittuneita pois Institutskaja-kadulta 19. helmikuuta, kun tarkka-ampujat ampuivat ihmisiä.

PZ_8162_resize

Kiovan Itsenäisyydenaukio Maidan tulessa 19. helmikuuta.

Teksti: Pauli Engblom ja Elina Kivilä, kuvat: Petro Zadorozhnyy

  Make

  Partio on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, millä viitattaneen Suomen sisäpoliikkaan ja se on hyvä! Ulkomaitten politiikkaan kannan ottaminen pitää olla vielä kielletympää! Suomen Partiolaiset tai sen julkaisut eivät voi ottaa kantaa “poliisi-pamputtaa” ulkomaillakaan juttuihin. Onhan ryssisäkin partiolaisia. Kuulemma? Partio toimii oman arvopohjansa mukaan vaikka valtiomuoto on mikä hyvänsä. Sen takia partio on lähes joka maassa. Ja maassa maan tavalla.

  Anni Emilia Alentola

  Kiitti palautteesta. Partiojohtaja on itsenäinen (ja koko partioliikkeen tavoin sitoutumaton) verkkolehti, joka ei ole sama kuin Suomen Partiolaisten kannanotto. Tämä juttu ei myöskään ota kantaa siitä, ovatko mielenosoitukset oikein tai olisiko niihin pitänyt osallistua millään tavalla – tässä vain kerrotaan, mitä paikalliset partiolaiset ovat tehneet ja mikä heidän kantansa on: rauha. Saatuamme materiaalit käsiimme tuntui oikealta kertoa tapahtumista sen sijaan, että olisimme jättäneet kertomatta.

  Terveisin Anni Emilia Alentola, PJ:n päätoimittaja

  Hanna L.

  Kiinnostava uutinen Ukrainasta, hyvä, että näemme partioliikkeen osana yhteiskuntaa ja valitettavasti nyt Ukrainan vaikea tilanne tietenkin koskettaa siellä paikallisia ihmisiä, myös partiolaisia.
  Mielestäni kannanotto ulkomaisiinkin tapahtumiin kuuluu partioon, erityisesti jos viesti on väkivallan tuomitseminen.

Kommentoi