Partiolaisten tapa nukkua vierekkäin on harvinainen ilmiö

Elina Kivilä 12.3.2014 13.35 Ilmiöt ja tapahtumat 7 kommenttia

Partiolaiset nukkuvat usein vierekkäin. Lapin yliopiston tutkijoiden mukaan tällainen nukkumiskulttuuri on nykyään niin harvinaista, että se on tutkimisen arvoinen aihe.

Makuualustojen ja -pussien levittäminen vieri viereen on partiolaisille tuttu tapa. Retkillä ja leireillä nukutaan lähes poikkeuksetta teltoissa tai muissa majoitteissa vierekkäin. Myös pienet sudenpennut ohjataan usein mieluummin nukkumaan siskonpedissä kuin kerrossängyissä erillisissä huoneissa.

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan professori Anu Valtonen johtaa tutkijaryhmää, joka on kiinnostunut nukkumisen ja unen kulttuurista. Nukkuminen ryhmässä, vierekkäin, on tutkijaryhmän mielestä mielenkiintoinen ilmiö.

– Siskonpedeissä nukutaan yhä harvemmin. Vielä noin 50 vuotta sitten ryhmässä nukkuminen oli yleisempää. Tämä on yksi nukkumistapojen muutoksista, joita tutkimme New Sleep Order -nimisen unitutkimushankkeen avulla, Valtonen kertoo.

Nukkumista on tutkittu partiolaisten lumiluolaleirillä

Tutkijat ovat päässeet tutustumaan tähän nykyään erikoiseen nukkumiskulttuuriin esimerkiksi Lapissa vuonna 2012 järjestetyllä partioleirillä. Partiolaiset rakensivat 3–5 hengen ryhmissä omat lumiluolat ja nukkuivat niissä.

– Partiolaiset olivat tottuneet nukkumaan yhdessä saman tutun porukan kanssa. He tiesivät, kuka ryhmästä kuorsaa ja kuka kääntyilee paljon unissaan, ja osasivat asettua nukkumaan heille sopivalla tavalla, kertoo tutkija ja matkailututkimuksen yliopistonlehtori Outi Rantala.

Tutkijat ovat seuranneet nukkumista myös armeijan teltoissa. He ovat kolmena talvena jopa nukkuneet Maanpuolustuskorkeakoulun kadettikurssin ampumaleiriläisten vieressä.

Nukkumiskulttuurin muutoksesta ensimmäisenä kirjoittaneen Ylen toimittaja kuvailee puolijoukkueteltassa nukkumista onnistuneesti: “Varpaat kärventyvät ja päätä palelee, kipinämikko kolistelee ja puiden juuret tai muut muhkurat painavat selkää.”

Unitutkijat ovat huomanneet, että samassa teltassa nukkuminen ryhmäyttää porukan.

– Yleensä ihmiset haluavat näyttäytyä toistensa seurassa virkeinä ja valppaina. Nukkuva ihminen joutuu luopumaan kontrollista ja tavallaan antautumaan. Täytyy luottaa toisiin ja näyttää, että uskaltaa tehdä sen. Tupatoveruus on tärkeä asia, puolijoukkueteltassa nukkunut tutkija Valtonen kertoo Partiojohtaja-lehdelle.

Partiossa jatketaan yhdessä nukkumisen perinnettä

Vaikka majoituspaikassa olisikin sänkyjä, saattavat jopa harvemmin retkeilevät paperipartiolaiset – kuten esimerkiksi Partiojohtajan toimituksen jäsenet – asettua mieluummin jonkin huoneen lattialle vierekkäin.

Mitä professorille tulee mieleen siitä, että partiolaiset levittävät makuupussit ennemmin lattialle, kuin kömpivät sänkyihin, vaikka niitä olisi tarjolla?

– Kuulostaa mielenkiintoiselta! Ymmärtääkseni partio on tärkeä instituutio, kun on kyse kodin ulkopuolella nukkumisen opettelusta. On hauska kuulla, että partiolaiset noudattavat tätä tapaa.

– Siskonpedissä nukkuminen on osoitus ystävyydestä. Se on kaunis perinne, jatkakaa sitä ehdottomasti.

Teksti: Elina Kivilä, kuva: Juha Nurmi / Uudenmaan Partiopiiri

 

Lisää aiheesta:

Siskonpeti löytyy enää Intin puolijoukkueteltasta (Yle Lappi 25.2.2014)

Artikkeleita unesta ja luonnossa nukkumisesta (Lapin yliopiston Kide-lehti 2/2012)

Kolumni: Yhdessä nukkumisesta (Anu Valtonen, Kulttuuritutkimuksen seura ry 17.4.2013)

  Mursu Heikkinen

  Ohan se söpöä kun LPK:n vanhusten laavureissulla 5-7 isoa rumaa ukkoa nukkuu nokat vastakkain.

  Soile

  Tuo tapa jatkuu kotonakin yökyläilyssä: partiolaiset haalavat patjat lattialle ja nukkuvat siinä, vaikka sänkyjäkin olisi käytössä.

  Ja partioleirillä tekevät kahdesta makuupussista yhden.

  eve

  Kaikki telttamajoittujat 2+ryhmissä nukkuvat vierekkäin! Me lapsena nukuttiin siskonpedissä, 3-7tyttöä 2 patjalla. Ahasta, hikistä ja mukavaa 😉 samoin eräopaskoulussa isot ihimiset tekkee, eikä siinä oo mtn epäilyttävää. Kun pistetään kaksi ihmistä -20°pakkaseen nukkumaan, outoa on, jos ne EI hakeudu vierekkäin, toistensa lämpöön. 🙂

  taina

  Onko tämä ennenaikainen aprilli-juttu?? siskonpeti on meillä (suku, ystävät, ym) niin normaalijuttu sitten lapsuuteni että nykyisten lasteni/nuorten kanssa etten voi tajuta että tämä on niin ihmeellistä että tutkia pitää. Olenkohan elänyt jossain susirajaakin kauempana 😉 vaikka etelä-suomesta olen.

  Minna Niskanen

  siskonpeti ei ole vain partiolaisten etuoikeus tai harvinaisuus. Myös vpk:ssa nukutaan siskonpedissä leireillä kisareissuissa jne. Niin ja ei se harvinaista ole kotonakaan, vaikka muksuilla on omat huoneet niin usein löytää ne olohuoneen lattialta siskonpedistä.

  VIrpi

  Myös esim. kansantanssia harrastavat ryhmät nukkuvat siskonpetissä erilaisilla leiri-, esiintymis- tai kilpailumatkoilla. Ja veikkaan että muissakin lasten ja nuorten ja jopa aikuisten harresteporukoissa niin kulttuurin kuin urheilun saralla tehdään näin koko ajan. Mielenkiintoista sen sijaan olisi tapahtuuko tätä vain Suomessa vai tunnetaanko “sivistyneessä” Euroopassa tai Ameriikassa enää ollenkaan tätä järkevää, edullista ja ryhmäyttävää toimintaa.

  Jänkäsissi

  Ylheensäkki nukuttaan vierekkäin, jos nukuttaan teltassa, laavussa, koassa tms. Olipa sitten kyse partio, metästys, kalastus, vaellus, loma tms -reissusta ja -porukasta.

Kommentoi