Yörasti sisätiloissa ja kännykät varusteena – partiokilpailuissa kokeiltiin sääntömuutosta

Loviisa Läärä 23.4.2014 11.39 Ilmiöt ja tapahtumat 6 kommenttia

Vähäiset osallistujamäärät ovat pakottaneet Suomen Partiolaisten kisaryhmän pohtimaan uudistuksia partiotaitokilpailujen konseptiin.

Partiotaitokilpailut ovat perinteisesti olleet erätaito- ja suunnistuspainotteisia tapahtumia, joiden konsepti on pitkään pysynyt samanlaisena. Varsinkin talvikisoja on kuitenkin jo monena vuonna vaivannut osallistujakato. Suomen Partiolaisten kisaryhmän puheenjohtajan Annakaisa Leussun mukaan nyt oli vihdoin aiheellista nostaa muutoskeskustelu pöydälle.

– Kisat kaipaavat ajantasaistamista. Sisältöä, markkinointia ja itse tapahtumaa halutaan kehittää niin, että partiotaitokilpailut houkuttelisivat enemmän väkeä mukaan, Leussu kertoo.

POLARpopissa kerättiin kokemuksia uudistusehdotusten toimivuudesta

8.–9.3.2014 Hämeenlinnassa järjestetty POLARpop poikkesi aiemmista talvi-SM-kilpailuista monella tapaa. Sininen ja punainen sarja (14–18-vuotiaat) nukkuivat sisällä. Lisäksi vartioilla sai olla kännykät mukana, tehtävistä oli tarjolla ennakkotietoa ja osalla rasteista oli vapaat suoritusajat.

– Oli aikamoisen työn takana saada lupa edes kokeilla tätä, kilpailunjohtaja Mikko Hieta kertoo.

Partiotaitokilpailuissa vartioilla ei perinteisesti saa olla mukana kännyköitä, jotta niiden avulla ei voi huijata tai tehdä yhteistyötä. Minkä takia tiukasta säännöstä nyt poikettiin?

– Maastossa oli valtavasti nuoria yhtä aikaa harrastamassa partiota. Halusimme mahdollistaa sen, että he voisivat sosiaalisessa mediassa jakaa omaa harrastustaan myös niille, jotka eivät vielä ole partiolaisia, Hieta selittää.

Erityisesti sinisen ja punaisen sarjan oletettiin haluavan jakaa kuvia ja tilapäivityksiä kavereilleen, mutta toive toteutui melko huonosti. Monet olivat palautteessa sitä mieltä, etteivät kännykät kuulu partiotapahtumiin lainkaan.

Hieta uskookin, että kännykän käyttö toteutuisi ehkä jatkossa paremmin, jos sille olisi jokin selkeä kilpailullinen funktio. Samaa mieltä on Jonna Sippolan, Miina Aaltosen, Alisa Kaukorannan ja Emilia Kariukin muodostama sinisen sarjan vartio Exka.

– Ainoastaan valokuvasuunnistuksessa kännykälle oli selkeä tarkoitus, mutta tehtävän pystyi suorittamaan ilmankin, Exkan tytöt kertovat.

Mitä tulee kännyköiden väärinkäytön mahdollisuuteen, Hieta ehdottaa seuraavaa:

– Joko tehtävät pitää suunnitella niin, ettei lunttaamisesta ole haittaa, tai sitten kännykästä on selvästi hyötyä kilpailussa ja sen käyttöön kannustetaan.

Mielikuva epämukavuudesta saa jäämään kotiin

POLARpopissa oli enemmän osallistujia kuin mitä talvikisoissa on nähty pitkään aikaan. Herää kysymys mukavuudenhaluisuudesta – saiko juuri tieto sisällä nukkumisesta vartiot innostumaan?

– Etenkin sinisen ja punaisen sarjan palautteiden seulonnassa kävi ilmi, että mukana oli paljon ensikertalaisia, jotka kertoivat syyn kisaan lähtemiselle olleen sisämajoitus. Jollain tavalla ulkona majoittumista siis pelätään, Hieta kertoo.

Oli toki niitäkin, joiden mielestä olisi yhtä hyvin voinut nukkua ulkona.

– Yörastin fiilis meni siinä, kun nukuttiin sisällä, harmittelee kilpailija Alisa Kaukoranta.

Hieta veikkaa päällimmäisen syyn kotiin jäämiselle olevan mielikuva epämukavuudesta.

– Ehkä tällaisilla radikaaleilla ratkaisuilla ja helpotuksilla voidaan vaikuttaa kokemukseen ja mielikuvaan, Hieta miettii.

Partiotaitokilpailujen tulevaisuus on vielä avoinna

Hiedan mukaan Suomessa on joukko partiolaisia, jotka haluavat pt-kisoilta tietynlaista “kurjuuden maksimointia”. Heille POLARpopissa kokeiltujen muutosten kaltaiset helpotukset ovat aina jonkinmoinen pettymys. Rankat reitit, vähät yöunet ja itsensä äärirajoille vieminen nähdään kisoihin kuuluvana extremenä.

– Partiokasvatuksen yksi tavoite on se, että partiolaiset oppisivat tuntemaan omat kykynsä ja rajansa niin, että ei tarvitsisi koskaan kokeilla milloin raja tulee vastaan. Kilpailuissa pitää olla myös mukavaa, Hieta sanoo.

Perinteisten kisojen kannalla olevien ei tarvitse huolestua, sillä ulkona yöpymisestä ei olla kokonaan luopumassa. Hieta muistuttaakin, että POLARpopissa kokeillut muutokset eivät sellaisenaan ole sovellettavissa muihin kilpailuihin.

 Teksti: Loviisa Läärä, kuva: POLARpop

  404 Haastaja

  Saisimmeko vastalauseemme kirjallisen vastauksen? Kuukauden myöhässä ja kukaan ei vastaa viesteihin.

  Pääskynen

  Siis mitä mä just luin. Mulle partiosta on muodostunu tapa irroittautua sosiaalisen median hömpötyksistä ja kännykän räpläämisestä. Pitkille partioleireillekkään en ota puhelinta mukaan, se on täysin turha.

  Ja miksi partiotoiminta pitäisi nykyaikaistaa? Ei, ei se partiotoiminnasta itsestään johdu, se harrastaja kato. Vaan harrastusvaihtoehtojen monipuolisuudesta, joka on melko uus juttu. Älkää nyt hyvät ihmiset yrittäkö täysin väärillä keinoilla ihmisiä partioon houkutella! Jos tälläiseksi kisojen meininki muuttuu, menetätte ne kisailijat, jotka niissä nykyään ovat käyneet.

  Ja en, en ole aikuinen. Olen 14, pian 15 vuotta täyttävä normaali teinityttö, jonka sisäinen eräjorma vaatii päästä tietyin väliajoin valloilleen.

  Vaasalainen

  Mä olen just samaa mieltä! Itse olen -00 syntynyt tyttö Pohjanmaalta. Harrastan partiota kuudennetta vuotta ja mä oikeesti voin sanoa, että oon ollu tosi monissa kisoissa ja nauttinu siitä että se puhelin mahdollisuus oikeesti on pois. Mä olen niin koukussa someen ja internettiin yleisestikkin, että vaikka aina siinä tuntia ennen sen puhelimen luovutusta on semmonen ärsyttävä tunne, niin sitten ku sen on sinne kirjekuoreen saanu laitettua ni onki tosi vapautunu tunne.
  Pakosti tulee lunttaamisia sun muita väärinkäyttöä kännykän kanssa, vaikka eivät ilmi tulisikaan – näin se vaan on. Ja yörasti sisällä? Mitä ihmettä?! Voi herranjumala. Olin kyseisissä kisoissa joissa näitä uusia asioita kokeiltiin, ja mun pitää suoraan sanoa että olisin tykännyt paljon enemmän jos ois ollut ihan normaalit kisat. Niistä kisoista muuten vielä palautetta, että olikohan tullut kiinnitettyä liikaakin huomiota näihin uusiin käytäntöihin, kun rastimiehet eivät itsekkään tienneet asioista juurikaan, tehtäväkäskyt oli tosi sekavia ja aikataulut heitteli pahasti?

  Mä oon partiossa ainakin sitä varten että siellä oppii sitä kestävyyttä. Oppii pärjäämään mukavuusalueen ulkopuolellakin, ja mun mielestä se on hienoa. Päästä keskelle ei mitään, ilman puhelinta, vaikka ihan läpimärissä vaatteissa ja kartta revenneenä tai jotain. (silti kaiken ton keskellä huulille syttyy pakostakin hymy kun on just sellasessa ympäristössä, ja porukassa kun haluaa). Partiossa myös yhteishenki kasvaa tosi paljon, kun joutuu pakostakin turvautumaan muuhun porukkaan kiperissä tilanteissa – mutta jos kännykät tulee sallituiksi, niin miten sitten käykään? Niitä omia kännyköitä räplätään kokoajan, otetaan kuvia, päivitetään somea. Tapahtumia ei enää koeta itse, vaan muu maailma kokee ne meidän puolesta sieltä ruudun toiselta puolelta. Järki päähän nyt! Kaikki uudistuu muutenkin nykyään, mut ei partion tarvitse?!

  Somelainen

  Kiitos PolarPop!
  Partion tulee muuttua yhteiskunnan mukana, ja puhelimen käyttö oli ihan huikea idea! Jos ihmisillä riittää omatunto siihen, että voivat rasteilla käyttää puhelinta huijaamiseen, niin mikäs siinä. Itse en tällaiseen kykenisi, reilun pelin hengessä mennään kuitenkin.
  Näin ruskean sarjan edustajan voisin todeta, että kaikki muu oli positiivista, paitsi kamojen kantaminen yörastille. Maisemat Hämeenlinnassa olivat aivan mahtavat, ja niitä oli mukava ikuistaa someen. Kaksi ystävääni jopa aloitti partion pelkästään kisoista jakamieni instagram-kuvien ja twitter-päivitysten perusteella!
  Aion ehdottomasti osallistua kisoihin (eritoten talvi) jos PolarPopin kaltaisia kisoja tulee lisää.
  Kiitos Mikko Hieta, oli mahtavat kisat!

  Eräilijä

  Miksi ihmeessä partion pitäisi nykyaikaistua? Ei todellakaan! Jos jonkun mielestä ei pt-kisoissa ole tarpeeksi mukavaa nukkua ulkona voi tehdä itse paremman majoitteen, tai varustautua itse paremmin. Mutta tarkoituksena ei ole pitää mitään luksus viikonloppua.
  Partiossa on tarkoituksena oppia soveltamaan opittuja taitoja, sekä pitää yhdessä hauskaa. Mielestäni pt-kisojen yörastia ei missään nimessä kuulu viettää sisätiloissa, sillä erätaidot ovat todella olennaisia partiossa ja ulkona oleminen kuuluu asiaan.
  Itse olen partiossa juuri sen takia, että opin aina jotain uutta, tutustun uusiin ihmisiin ja parempaa ajan vietettä ei ole olemassakaan. Mutta jos jopa pt-kisoihin saa mennä puhelin kädessä ja vielä menee nukkumaan sisätiloihin niin mihin se kaikki haastavuus jäi? Eikä muihin tutustuminenkaan onnistu sillä suurimman osan ajasta käytetään puhelimia.
  Ei partiossa tarvitse epämukavaa olla, mutta jos ei pientä eräilyä kestä eikä opi kestämään niin ei ole oikeassa harrastuksessa. Ikää minulla ei ole 16vuotta enempää, mutta silti olen harrastanut partiota 10vuotta enkä muuttaisi hetkeäkään minkä olen partiossa viettänyt!

  Jänkäsissi

  No voin hyänen aika! Eikös sitä sitten vois samala siirtää koko kisat vaikka nethiin?

  Ensinnäki kaikille vinkki tuohon “kilpailuhaluttomuuteen”, saa käyttää.
  Ite pyöräytin ison vaihteen päälle myös kisahommisa kun palasin opiskeluitten jälkeen kotipaikkakunnale ja alotin lpk:n johtotehtävisä. Siinä tilantheesa meilä oli (myös) kisatoiminta kuihtunu ja nuoret ei enhään käyny kisoisa. Innostuin ite kisoihin ja sain muutaman muunki aikusen mukkaan. Nyt meiltä käy suurin osa lapsista ja nuorista kisoissa.
  Miten tähän päästiin? No kisoista porissaan paljon sekä ennen että jälkheen oikeasthaan ympäri vuen, niihin kannustethaan ja motivoijaan eikä luua menestymispaihneita, osalistuminen on tärkeintä. Ja tärkeimpänä Oma Esimerkki! Eli osalistut itekki kisoihin, ko kerta niistä piät keskustelua yllä.

  Monile, kuten itelleniki, tullee kisoista se hyvä mieli pitkälti siksi, että saa testata ihan oikeasti itteeään ja ylittää ittensä. Kyllä sen aina maahliin tullesa tietää sitten että on tehny jotaki, nukkunu yön ulkona ja rämpiny pitkät huikoset maastosa.
  Ja on siinä seki että ko ei voi pittää kontaktia ulkomaailhmaan, niin sitä saa rauhasa keskittyä kisoihin sillä omala kisaporukala. Lisäksi son nykymaailmasa ihan hyä olla joskus pari päivää ilman puhelinta tms.
  Ymmärtääkseni kisoissa on myös yhtenä tarkotuksena opettaa erätaitoja ja tutustuttaa partioilaisia toimimhaan luonnosa. Ulkona nukkuminen on yks tärkeä tekijä siinä. Ja niitä taitoja ei opita teoriahommila! Jos ulkona yöpyminen on kynnyskysymys, niin harjotelkaa sitä lpk:n leireilä tms. tapahtumisa. Siinä sitä karastuu siihenki.

  Eli oli net kisat sitten kunka “epämuodikkaat” tahansa, niin piethään net tämmösenä perinteisenä tapahtumana, että niihin osalistumala voi oikeasti testata itteeään ja irrottautua ulkomaailmasta vaikka vähäksikki aikaa. Ei se nykypäivänä ole sekhään haitaksi. Ja lisäksi kyllähän niitä erätaitoja häätyy päässä testaahmaan tosissaan josaki turvallisesa tapahtumasa, ennen ko lähet jonnekki kiveliihöön viikon reisule. Emmä yritä kaikisa partioasioisa olla “muodin huipula”.

Kommentoi