Näin partioviikosta puhuttiin mediassa: vanhoja vitsejä, hipstereitä ja suosion kasvua

Elina Kivilä 27.4.2014 17.50 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Tänään päättyvän partioviikon aikana partio näkyi ja kuului monilla mediakanavilla. Kokosimme esimerkkejä siitä, mikä partiossa kiinnosti toimittajia tänä vuonna.

Radio Helsingin vieraana oli Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun partioviikon projektijohtaja Jonni Ahonen (Saharan Sissit). Radiossa keskusteltiin esimerkiksi siitä, miten partio on muuttunut 20 vuodessa, kuinka harrastuksen voi aloittaa ja siitä, mitä partion harrastaminen maksaa. Myös partiohuivien värit ja metsäretket kiinnostivat.

– Olen muuten soittanut ensimmäisen DJ-keikkani nimenomaan partiolippukunnan bileissä, Kulman Kiertäjät -lippukuntaan aikoinaan kuulunut Radio Helsingin toimittaja Jaako Hurme paljastaa.

Partio pääsi radioaalloille myös Yle Puheen Alivaltiosihteeri-ohjelmassa.

– Nykyajan partiolainen toimii yhtä hyvin kaupungissa kuin synkillä saloseuduilla, pelkkä linkkuveitsi energianlähteenään, kertoo Suomen partioliikkeen ainavalmiusjohtaja Paavo Pedensuntu Alivaltiosihteerin näytellyssä haastattelussa.

YleX:n Etusivun toimittajat Henry Tikkanen ja Reetta Rönkä kertoivat, mitä heille tulee mieleen partiosta. Tupu, Hupu ja Lupu, supikoiralakki, solmut, linkkuveitsi ja MacGyver mainittu.

Partioviikon projektijohtaja Jonni Ahonen pääsi taas ääneen. Häneltä kyseltiin esimerkiksi partion suosion nousuista ja laskuista, uskonnosta, partiojargonista ja hipstereistä. YleX:n toimittaja Iida Rauhalammi kysyi Ahoselta, mitä tämä sanoisi hipsterille, jonka mielestä partio kuulostaa tylsältä ja nololta.

– Haluaisin tietää mikä häntä kiinnostaa – voisiko hän vaikkapa opettaa partiolaisia ajamaan fiksipyörällä tai tulla pitämään levyraatia. Mielestäni tämä on kylläkin epätodennäköinen skenaario, koska tunnen älyttömän paljon hipsteripartiolaisia, Ahonen vastaa.

Partiohuivit vilahtivat myös televisiossa, kuten kuvassa näkyvän Ylen Puoli seitsemän -ohjelman kuvauksissa.

Suomen Partiolaisten kasvatusjohtaja Timo Sinivuori sekä partiojohtaja Anniina Rantala (Littoisten Pirtapiiat) kutsuttiin Ylen Aamu-TV:n vieraiksi. Puheenaiheina olivat esimerkiksi jäsenmäärän kasvu, uskonnollisuus ja Partiomestari-televisiosarja.

Satiirisessa YleLeaks-ohjelmassa puolestaan tartuttiin partioon liittyviin stereotypioihin, kuten sotilaallisuuteen ja poliittisuuteen. Ohjelman koomikot väänsivät huumoria myös Robert Baden-Powellin seksuaalisesta suuntautumisesta sekä aikuisista partiolaisista.

– Kyllähän partion historiassa on hienoja perinteitä, jotka sopivat täydellisesti myös tähän aikaan, kuten sukupuolten välinen erottelu ja pienten lasten sotilaskoulutus, sanoo Teemu Laajasalon roolihahmo Ylen ohjelmassa.

Positiivisempia mielikuvia antoi esimerkiksi Meidän Perhe -lehti, joka listasi seitsemän parasta syytä liittyä partioon. Lisäksi monissa paikallislehdissä kerrottiin partioviikon tapahtumista, Yhdessä parempi maailma -kampanjasta ja esimerkiksi siitä, että partioon voi liittyä kuka tahansa ja minkä ikäisenä tahansa.

Teksti: Elina Kivilä, kuva: Janne Seppänen

Kommentoi