Lippukuntatoiminnan puolestapuhuja palkittiin Suurella ansioristillä

Partiojohtaja 9.5.2014 13.38 Ihmiset 0 kommenttia

Partiojohtaja Olli "Opi" Koskelalle on myönnetty Suomen Partiolaisten Suuri ansioristi numero 10.

Olli ”Opi” Koskela on toiminut yli 40 vuotta partiojohtajana. Tänä aikana hän on ollut useissa hyvin vastuullisissa tehtävissä. Suomen Partiolaisten hallituksen jäsenenä hän vaikutti seitsemän vuoden ajan, joista neljä vuotta puheenjohtajana. Keskusjärjestössä hän on toiminut myös muun muassa Partio-lehden päätoimittajana ja Ansiomerkkiryhmän ohjaajana sekä puheenjohtajana. Opin lippukunta on Varsinais-Suomen Samoilijat.

Tällä hetkellä Opi toimii Turun Pyhän Yrjänän killan kiltamestarina ja Turun Partiolaiset – Scouterna i Åbo ry:n puheenjohtajana sekä valtakunnallisen Partioheraldikot ry:n varapuheenjohtajana.

Leirielämyksiä 25 000 lapselle

Kiitospuheessaan Turun VPK-talolla Opi muistutti lippukuntia partion perusasioiden merkityksestä.

– Partiossa tärkeää on nousujohteisuus. Kaikkea ei kannata saada heti, vaan eteenpäin pääsee vähitellen, toisten tukemana.

Nuorimmatkin piirin partiolaiset tunnistavat Opin viime kesän Tammileirin kummisetänä. Sitä he kaikki eivät varmasti tiedä, että Opi on mahdollistanut leirielämyksen 13 Tammileirillä jo lähes 25 000 lapselle. Eivätkä sitä, että Tammileiri ja sudenpentutoiminta on vain yksi monista osa-alueista, joilla Opi on vaikuttanut ja joiden toimintaa hän on kehittänyt.

Opin partioharrastus alkoi turkulaisessa Merenkävijät-lippukunnassa, ja hän onkin työskennellyt pitkään meripartion toimintaedellytysten kehittämiseksi. Opin siirtyessä johtajaikäisenä Koroisten Ritareihin alkoi hänen pitkä työnsä sudenpentutoiminnan hyväksi. Sudenpentujen johtajana hän on ollut myös Rymättylän Märssyvahdeissa. Lippukuntatoimijoita Opi muistutti ikäkausitoiminnan merkityksestä:

– Lippukunnassa toimintaa kannattaa pitää yllä kaikille ikäkausille, näin on tulevaisuus turvattu. Sudenpennuista ja seikkailijoista nousevat tulevat johtajat, heidän toimintaansa kannattaa panostaa. Suurten, vahvojen lippukuntien pitäisi myös olla tarpeen tullen pienempien lippukuntien tukena.

Suomen Partiolaisten Suuri Ansioristi
Ansiomerkki voidaan myöntää partiojohtajalle tunnustuksena poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta maamme partioliikkeen hyväksi. Saajalta edellytetään valtakunnallisia partiotehtäviä ja että hän on saavuttanut tunnustetun aseman partioansioittensa ja persoonallisuutensa perusteella. Olli ”Opi” Koskelalle myönnetty Suuri Ansioristi on kautta partiohistorian vasta numero 10.

Teksti: Jyrki Tuominen, kuva: Tammileirin kuva-arkisto

 

Kommentoi