Äänestä parempi Eurooppa

Partiojohtaja 19.5.2014 15.54 Mielipiteet 0 kommenttia

Palstalla vaihtuva kolumnisti pureutuu syvälle partion ytimeen.

Sisareni Maria lähti Venäjälle Pietariin opiskelemaan kaksi vuotta sitten. Itänaapuriin muuttamiseen liittyvä paperisota muistutti minua ja sisartani ajasta, jolloin lähtö mihin vain oli hyvin paljon vaikeampaa. Toimitettavien dokumenttien kirjo oli valtava.

Marian kokemukset Euroopan unionin ulkorajan takana kuvastavat sitä, miksi unionilla ja unionin päätöksillä on oikeasti merkitystä myös maatalouselinkeinoa harjoittamattomalle nuorelle partiolaiselle.

Viisumijonot ja naiskiintiöt Euroopan tulevaisuutta?

EU:n sisällä ihmisten vapaa liikkuvuus on perustamissopimukseen kirjattu vapaus. Sen lisäksi, ettei toiseen EU-maahan matkustettaessa tarvitse hakea viisumia, muutkin liikkumisen esteet on unionissa pyritty hävittämään. Esimerkiksi yliopistot ja muut korkeakoulut eivät saa periä toisen EU-maan kansalaiselta korkeampaa maksua kuin kotimaiselta opiskelijalta, eikä heitä saa muutenkaan syrjiä hakuvaiheessa.

Vaikka vapaus sijoittua mihin tahansa Euroopan unionissa on jo saavutettu tavoite, se ei poista teeman tärkeyttä näissäkään vaaleissa. Osa ehdokkaista nimittäin kannattaa henkilöiden vapaan liikkuvuuden rajoittamista, askelta kohti viisumijonoja.

Vapaan liikkuvuuden turvaamisen lisäksi EU:n suuri missio on edistää ihmisoikeuksien toteutumista jäsenvaltioissa. Sukupuolten välinen tasa-arvo on yksi näistä oikeuksista. Syrjintä sukupuolen perusteella on tietysti jo kielletty. Nykypäivän EU:ssa väitellään suut vaahdossa naiskiintiöistä pörssiyhtiöiden hallituksissa. Myös tasa-arvoa edistävän lainsäädännön on mahdollista taantua.

Eurokriisi on nuorille sukupolvikysymys

Itse vietin viime syksyn Pariisissa Erasmus-vaihdossa. Palasin Ranskasta tammikuussa todellisena Eurooppa-fanina. Siinä, missä Marian lähtö Venäjälle oli täynnä ryntäilyä papereiden perässä, Erasmus-vaihtoon lähtö piti sisällään kolmisivuisen hakemuksen laatimisen.

Vaihdon aikana tutustuin nuoriin eri puolilta Eurooppaa. Hurjinta oli huomata, miten vahva sukupolvikokemus eurokriisi oli meille kaikille. Jokaisella oli mielipide siitä, mihin suuntaan EU:ta tulisi luotsata.

Tulevaisuus on pian täällä. Parin viikon päästä Euroopan parlamenttiin valittavat 13 suomalaista meppiä vaikuttavat eurooppalaiseen lainsäädäntöön. Mepit päättävät, saako Erasmus-ohjelma enää rahoitusta. Lisäksi he vaikuttavat siihen, millainen henkilötietojen suoja suomalaisilla on 20 vuoden päästä, mitä lisäaineita ranskalaiset tulevaisuudessa syövät tai syövätkö köyhimmät espanjalaiset tulevaisuudessa lainkaan.

Teksti: Eeva Riivari, kuva: Mikko Jalo

Kirjoittaja on Suomen Partiolaisten yhteiskuntaryhmän jäsen

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys on käynnissä tiistaihin 20.5. saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 25.5.2014.

Kommentoi