Kekseliästä varainhankintaa: hevosenlannalla tonni matkakassaan

Partiojohtaja 3.6.2014 7.50 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Jamboreelle osallistuminen ei ole halpaa hupia. Onneksi hyvällä varainkeruuidealla voi tienata matkakassaan tuhatkin euroa päivässä.

Japanin jamboreehen on yli vuosi aikaa, mutta osallistujat ovat jo tilittäneet matkan ensimmäinen maksuerän, joka on kaikille tuhat euroa. Kalleimman, oheismatkan sisältävän matkapaketin hinta on 4 120 euroa. Kahdeksan euron tuntipalkalla summan keräämiseen kuluisi yli 500 työtuntia. Leirimatkapaketin hinnan saa kuitenkin kokoon nopeamminkin, mikäli mielikuvitusta on tarpeeksi.

Kirkkonummen Metsänkävijät -lippukunta rahoittaa jamboreematkansa maanläheisesti – hevosenlannalla. Lippukunnanjohtaja Iiris Somervuori kertoo, että bisnes käy pienellä alkupääomalla: monille hevostalleille ongelmajätteeksi jäävä hevosenkakka saatiin partiolaisten käyttöön ilmaiseksi.

– Saimme lantaa lippukuntamme jäseneltä, jolla on oma talli Kirkkonummella. Työhön ei mennyt hirveästi aikaa: levitimme mainoksia ja pussitimme sekä kotiinkuljetimme lannan yhden päivän aikana.

Hevosenlanta on perinteinen puutarhalannoite sekä maanparannusaine. Päivän aikana kirkkonummelaiset myivät noin 250 viidenkymmenen litran säkkiä, jotka he kuskasivat ostajien oville peräkärryllä. Kilpailukykyinen hinta ja ilmainen kotiinkuljetus vetosivat ostajiin: partiolaiset keräsivät tempauksellaan hieman yli tuhat euroa.

Suomalaiset satsaavat Japani-kokemukseen

Suomalaiset partiolaiset ovat ostaneet eniten laajinta ja samalla kalleinta jamboreepakettia, johon kuuluu oheismatka. Kalleimman paketin suosioon on todennäköisesti vaikuttanut kaukokohteen eksoottisuus.

– Moni varmasti ajattelee, että kun Japaniin lähdetään, niin nähdään kerralla sen verran, ettei sinne tarvitse pitkään aikaan matkustaa uudestaan, arvelee Suomen joukkueen talousvastaava Kiira Fröberg.

Monille lähtijöille varainkeruu on tarpeen, sillä Japani on maailman kalleimpien maiden joukossa. Kun toisella puolella maailmaa sijaitsevalle leiripaikalle lennätetään Suomesta noin tuhatkunta partiolaista kaikkien varusteiden kera, ei reissusta selviä roposilla.

Ainoastaan omatoimimatkalaiset matkustavat varusteineen Japaniin itse valitsemallaan kulkutavalla. On myös halvempia ja jännittävämpiä matkustusvaihtoehtoja kuin lentokone: partiolaisia tullaan mahdollisesti näkemään jopa Siperian junaraiteilla.

Matkakassaa ehtii edelleen kartuttaa

Suomen joukkueen johtoryhmä on koonnut Japanin länsirannikolle suuntaavien avuksi varainhankintaohjeen. Yksittäistä partiolaista tai lippukuntaa kehotetaan keskittämään varainkeruu nimenomaan paikallistasolle.

Esimerkiksi hevosenlantaprojektin toteuttaneen lippukunnan kekseliäisyys lähes hämmentää: edelliselle, Ruotsissa järjestetylle jamboreelle Kirkkonummen Metsänkävijät kartutti matkakassaansa polkemalla heinää maaseudulla.

Niiden, jotka suunnittelevat hankkivansa matkarahaa ainoastaan keksinmyynnillä, autonpesulla tai paketointiavulla kannattaa viimeistään nyt pistää ideariihi käyntiin. Miltä kuulostaisivat esimerkiksi vanhainkotitanssit, pihakirpputori tai Ravintolapäivän pop-up-kahvila?

Teksti: Ines Sirén, kuva: Mikko Roininen

 

Lisää aiheesta:

Satsaus jamboreematkaan kannattaa (Partiojohtaja 17.12.2013)

Suomen joukkueenjohtaja: ”Jamboreella odotettavissa aurinkoa ja jälkiruokaa syömäpuikoilla” (Partiojohtaja 2.11.2013)

Rosvopaistilla Japanin jamboreelle (Partiojohtaja syyskuu 2012)

Kommentoi