On omaa syytämme, jos seurakunnissa ei ymmärretä partiota

Partiojohtaja 20.8.2014 10.31 Mielipiteet 1 kommentti

Palstalla vaihtuva kolumnisti pureutuu syvälle partion ytimeen.

Seurakunta olemme me. Ja ei, tämä ei ole hartauskirjoitus. Asia vain nyt sattuu olemaan niin, että seurakunnan muodostavat ne ihmiset ja toimijat, jotka seurakuntaan kuuluvat.

Suomalaisista lippukunnista valtaosalla on taustayhteisönään jonkin sortin seurakunta. Taustayhteisönä seurakunta tukee partiotoimintaa paikkakunnalla materiaalisesti ja hengellisesti.

Usein kuulee lippukuntien johtajistoissa ja muissa kokoontumisissa, kuinka seurakunta sitä ja seurakunta tätä. Miksi ne seurakunnan tyypit ei tajua tätä partiohommaa kunnolla? Miksi seurakunnan avustus partiotoiminnalle oli tänä vuonna pienempi kuin viime vuonna? Eikö meidän tekemää työtä arvosteta täällä yhtään?

Meidän partiolaisten on korkea aika katsoa peiliin ja lopettaa jurputtaminen. Jos seurakunta olemme me, miksi emme vaikuttaisi siihen yhteisöön, johon mekin kuulumme? Se, että seurakunnissa ei ymmärretä partiota tai että tuki ei vastaa tarvetta, on suurelta osin meidän omaa syytämme.

Partiolaisten tulisi ottaa enemmän osaa seurakunnan arkeen ja kertoa, mitä meillä tehdään. Usein kiusallisten tilanteiden taustalla on vain epätietoisuus tai väärinkäsitykset. Partio saattaa olla monelle kirkkovaltuutetulle tai muulle seurakunnan luottamushenkilölle hyvinkin vieras asia. Tilannetta tulee muuttaa sisältä päin osallistumalla!

Seurakuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi, ja seuraavat vaalit järjestetään tänä syksynä. 16-vuotiailla oli ensimmäisen kerran mahdollisuus äänestää seurakuntavaaleissa vuonna 2010.

Onneksemme suomalaisten lippukuntien kantava voima ovat nuoret, aktiiviset johtajat. Meillä on poikkeuksellista joukkovoimaa, joka on taas aika valjastaa tärkeään asiaan. Seurakuntavaalien äänestysprosentti vuoden 2010 vaaleissa oli turhan matala, 17, joka saa myös miettimään demokratian toteutumista. Se kertoo siitä, että meidän kaikkien kirkon äänivaltaisten jäsenten tulee vähintäänkin äänestää näissä vaaleissa ja että yksittäisellä äänellä on valtava merkitys.

On sanomatta selvää, että äänten keskittämisellä partiolaisehdokkaille on partiolaisten läpipääsykin melko todennäköistä, tietysti riippuen seurakunnasta ja paikkakunnasta. Kirkkovaltuustoissa ja -neuvostoissa toimiminen on helppo nakki kokouksissa istumaan tottuneille partiolaisille. Jo ehdolle asettuminen kertoo siitä, että meitä kiinnostaa, mitä seurakunnassa tapahtuu.

Ehdokasasettelu päättyy 15.9. ja vaalipäivä on 9.11.

Teksti: Anni Ylinen, kuva: Jaakko Kaartinen-Koutaniemi

Kirjoittaja on tuuraajasuntio ja Yhdessä parempi kirkko -projektin johtaja

Lisää aiheesta: Suomen Partiolaisten seurakuntavaalikampanja

Kommentoi