Partiolainen, palkkaisin sinut

Partiojohtaja 27.8.2014 9.30 Mielipiteet 6 kommenttia

Palstalla vaihtuva kolumnisti pureutuu syvälle partion ytimeen.

Kun olin ala-asteella, kouluni lehdessä oli erään nuoren partiolaisen ylistävä mielipidekirjoitus partioharrastuksesta.

– Jotkut väittävät, että partio on turha harrastus. Jos muka solmut ja ensiaputaidot ovat hyödyttömiä, niin sanokaa, mihin tarvitsemme tässä maailmassa tanssijoita ja jalkapalloilijoita? hän kirjoitti.

Aivan kuten tällekin nuorelle kouluikäiselle partiolaiselle, myös minulle on ollut elämässäni hyötyä solmuista ja ensiaputaidoista. Kuulen usein sanottavan: ”Kyllä Susanna osaa, hän on partiolainen”, ja yleensä osaankin. Olen partion ulkopuolellakin soittanut hätäpuhelun, tehnyt trangialla ruokaa, opettanut retkeilytaitoja, vetänyt leikkejä ja järjestänyt tapahtumia, joissa partiotaidot ovat tulleet tarpeen.

Partio voi kuitenkin antaa eväät muuhunkin kuin retkeilyyn ja metsässä liikkumiseen. Laske esimerkiksi, kuinka moneen erilaiseen ryhmään olet kuulunut partiourasi aikana. Laske, kuinka monta uutta ihmistä olet tavannut partiossa, montako pestiä sinulla on ollut ja monellako erilaisella kurssilla olet käynyt.

Laske, kuinka monta kertaa olet partiossa joutunut vaikeaan tilanteeseen ja selvinnyt siitä. Ja kuinka monta kertaa olet partiossa tehnyt jotain sellaista, mitä et ole koskaan aiemmin tehnyt.

Veikkaan, että luovutit laskuissa tajuttuasi, ettet edes muista kaikkia niitä eri ryhmiä, joihin olet kuulunut. Viimeistään siinä vaiheessa, kun yritit muistaa partiossa tapaamiasi ihmisiä, totesit, että onpas tyhmä tehtävänanto ja siirryit lukemaan eteenpäin.

Sinun kanssasi on helppo tehdä yhteistyötä. Olet kokenut ja taitava johtaja. Erilaisia projekteja ja tapahtumia järjestäessäsi olet erityisen organisoitunut ja osaat ottaa kaikki ja kaiken huomioon. Ehkä sinulla on jokin erityistaito: osaat muonittaa viikonlopun viidellekymmenelle hengelle, olet näppärä sosiaalisessa mediassa tai tiedät kymmeniä leikkejä tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Sinulla ei mene sormi suuhun, kun pitäisi tehdä jotain vaikeaa, päinvastoin: nautit haasteista. Olet partiossa ylittänyt mukavuusalueesi monesti ja saanut elämää varten arvokkaita kokemuksia, joita et missään muualla olisi saanut.

Suomen Partiolaisten tänä kesänä tekemän jäsenkyselyn mukaan 94 prosenttia partiolaisista käyttää partiossa oppimiaan taitoja työelämässä. Siis ihan oikeassa työelämässä, siellä missä tehdään hyödyllisiä asioita yhteiskunnassa ja missä maksetaan palkkaa.

Koska itse vielä käyn koulua, voisin lisätä, että partiosta on hyötyä myös opiskeluissa. Ja aika monessa muussakin paikassa. Ryhmätyö- ja johtamistaidot ovat nimenomaan niitä, joita nykypäivän ja tulevaisuuden työelämässä vaaditaan. Nykypäivän partiotaidot ovat niitä, jotka antavat ihan oikeasti eväät menestymiseen elämässä.

Partiolainen, olet aikamoisen hyvä. Suomen Partiolaisten puheenjohtajan Harri Länsipuron mukaan olet ”kultajyvä suomalaisessa yhteiskunnassa”. Jatka partioharrastustasi ylpeänä, kokeile jotain uutta, ja jatka partiossa oppimiesi taitojen kehittämistä. Jos olisin työnantaja, palkkaisin ehdottomasti sinut.

Teksti: Susanna Koivisto, kuva: Mona Jouttenus

Kirjoittaja oli yksi partion nuorista asiantuntijoista kesän SuomiAreenalla.

 

  Mursu Heikkinen

  Tänä kesänä palkkasin 5 partiolaista kesätöihin

  Turkka Toivola

  Paljon olen partiolaisia palkannut ja lisää mahtuu joukkoon. Jos tulet Raumalle opiskelemaan ota yhteyttä niin katsotaan onko osaamistasi vastaavaa työtä.

  turkka.toivola@sissos.fi tai 050-5178870

  Laura

  Ehdottomasti kannattaa hakea STS:n kielimatkaohjaajaksi jos olet yli 23 vuotias. Partiolaiset todella selviävät tilanteesta kuin tilanteesta.

  Henna

  Itse olen saanut ensimmäisen esimiespaikkani partion ansiosta. Työnantajani katsoi että partion harrastaminen ja siinä kouluttautuminen antaa näyttöä johtamistaidoista. Kannattaa siis tuoda partioharrastus esille työnhakutilanteessa!

  Maija

  Olipa ihana teksti ja kommentitkin lämmittivät mieltä. Ihanaa, kun ihmiset sanovat näitä positiivisia asioita asioita ääneen ja ihan oma aloitteiesti kehuvat meidän mahtavaa harrastusta. Ei yhtään hävetä olla partiolainen. Itsellä alkoi 26 syksy partiossa ja olen edelleen aivan ihastunut tähän harrastukseen.

  Kirsi "Kiti" Pääkkö

  Aivan mahtava teksti! Pariolainen on sisuka ja todellakin helppo tehdä hänen kanssaan töitä, niin partiossa kuin työelämässä. Todella koskettava kirjoitus! Tuli aivan kyynel silmään kun ajattelinkin miten monesta vaikeasta tilanteesta on positiivisella asenteella selvinnyt.

Kommentoi