Hallitusblogi: Toimintamme tukeutuu aikuisiin

Partiojohtaja 12.2.2013 9.49 Mielipiteet 0 kommenttia

"Meillä aikuisilla ja vanhemmilla on mahdollisuus merkittävään rooliin paikallisen partiotoiminnan tukemisessa."

Partiovuosi 2013 on alkanut kiireisesti. Me järjestömme eri tasoilla toimivat puheenjohtajat ja uudet luottikset imemme tietoa ja näkemyksiä ja sovitamme perhe-, partio- ja työkalentereitamme parhaan kykymme mukaan. Välillä tulee yllätyksiä, eikä ihan kaikkeen ehdi, vaikka kuinka haluaisi.

Tavoitteeni on, että Suomen Partiolaiset on nyt ja jatkossa hyvin johdettu järjestö, joka kehittyy ajan hengessä ja on kansallisesti kilpailukykyinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille. Minulta kysyttiin, miltä partio näyttää kymmenen vuoden kuluttua ja vastaan: kymmenen vuoden kuluttua partio on Suomessa entistäkin vahvempi ja kansainvälisempi harrastus, joka näkyy ja kuuluu, sekä kasvattaa lapsista ja nuorista hyvin pärjääviä ja ympäristöönsä vaikuttavia yksilöitä. Ohjelmassamme on uusia toiminnan muotoja, jotka kiinnostavat eri-ikäisiä lapsia, nuoria ja aikuisia.

Lisäksi tavoittelen sitä, että partio vaikuttaa kehittämällä sellaista ympäristöä ja yhteiskuntaa, jossa sekä monikielisyys että monikulttuurisuus näkyvät jatkossa entistäkin vahvemmin. On myös tärkeää, että avaamme ja poistamme rajoja erilaisten ryhmien välillä. Partio on siis harrastus, josta voi olla näkyvästi ylpeä, ja josta moni saa vahvat eväät elämän eri tilanteisiin.

Partioon on helppo tulla, mutta sieltä on myös erittäin helppo lähteä.

Kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu The Scout Associationin Stephen Peck vieraili helmikuun alussa Suomessa kertomassa kokemuksistaan ja brittien toimenpiteistä aikuisten saamiseksi partioon sekä siitä, miten aikuiset pidetään partiossa.

Ikäkausitoiminnan tukemisen lisäksi vanhemmat – kuten minä – voivat aktivoitua oman partiotoiminnan puitteissa. Olen osallistunut ajoittain lasteni lippukuntien toimintaan aikuisen ja vanhemman roolissa. Mieleenpainuvimpia kokemuksia ovat olleet Siilit-lauman retket ja kokoukset, joihin olen muutaman kerran tehnyt jälkiin liittyvää ohjelmaa lauman vetäjien toivomuksesta. Palaute on ollut mukavaa ja sudarit tuntuvat viihtyvän.

Meillä aikuisilla ja vanhemmilla on mahdollisuus merkittävään rooliin paikallisen partiotoiminnan tukemisessa. Tähän riittää vaikkapa yksi tai kaksi laumakokousta tai retkeä vuotta kohden. Ollaan mukana aina, kun se on mahdollista, sillä pienikin apu on iso asia. Yhden kokouskerran valmistelun ja toteuttamisen vaiva ei ole suuri; partion www-sivuilta löytyy hyviä ohjelma- ja toteutusvinkkejä. Usein niitä löytyy myös naapurilippukunnan puolelta. Jakakaa yhdessä monipuolisen partio-ohjelman toteuttamisen kokemuksia ja niihin liittyviä hyviä juttuja!

Teksti: Harri Länsipuro, kuva: Jaakko Haapala.

Hallitusblogissa Suomen Partiolaisten hallituksen jäsenet kirjoittavat partiosta. Harri Länsipuro on Suomen Partiolaisten puheenjohtaja.

 

Aiheesta lisää:
Aikuiset ovat avain partion menestykseen ja kasvuun. Osaammeko? (Partio kuuluu kaikille, 4.2.2013)

Kommentoi