Nuoria kannustetaan jäsenkokouksen eturiviin – Hämeessä erikoinen tulkinta

Partiojohtaja 17.11.2014 15.04 Mielipiteet 4 kommenttia

Palstalla vaihtuva kolumnisti pureutuu syvälle partion ytimeen.

Mikkelissä marraskuussa pidettävän jäsenkokouksen teema on Nuoret eturiviin. Tänä vuonna kannustettiin erityisesti alle 23-vuotiaita hakemaan mukaan delegaatioihin, jotta nuoret pääsisivät aidosti päättämään partion tulevaisuudesta.

Olen ollut sudenpennusta asti aktiivinen lippukunnassamme ja viiden viime vuoden aikana tutustunut medialähettilästoiminnan kautta piiriin ja keskusjärjestöön. Olen toiminut esimerkiksi Hämeen Partiopiirin viestintäryhmässä vastuumedialähettiläänä ja Suomen Partiolaisten Young Spokespeople (YSP) -ryhmän jäsenenä. Haluan vaikuttaa, ja nuoriin liittyvä teema innosti, joten hain Hämeen kokousdelegaatioon. Nuorista eturivissä ei tosin mainittu sanallakaan piirin toiminnanjohtajalta tulleessa hakusähköpostissa, mutta hain silti.

Kaksi viikkoa kului piirihallituksen kokouksesta, jossa delegaation kokoonpanosta piti päättää, mutta tietoa valinnoista ei kuulunut. Tiedustelin tilanteesta ja mahdollisesta mukaan pääsystäni toiminnanjohtajalta ja piirinjohtajalta. Saamani vastaukset hämmensivät. Molemmat ilmoittivat, että lähtijöistä päätetään lopullisesti vasta piirin syyskokouksen jälkeen, mutta tällä kertaa en kuitenkaan tullut valituksi. Valintoja ei siis ollut vielä tehty, mutta se oli päätetty, ettei minua valittaisi. Tuntui erikoiselta, koska valinnoissa kuulemma painotettiin nuorta ikää ja aktiivisuutta piiritoimijana.

Outoa oli myös se, että alkuperäisessä hakuviestissä sanottiin selvästi, että piirihallitus päättää kokouksessaan delegaatiosta, mutta oikeasti valinnat tehtäisiinkin paljon myöhemmin. Hakijoille hämäläisestä yksityiskohdasta ei kerrottu mitään, mikä on minusta arveluttavaa toimintaa.

Lopulta – kolme viikkoa piirihallituksen kokouksen jälkeen – sain virallisen sähköpostin, jossa kerrottiin delegaation kokoonpano. Hakijoiden todellista määrää ei kerrottu, joten en tiedä, paljonko meitä halukkaita Hämeessä olisi ollut.

En päässyt edes varalle. Nuoria kuitenkin halutaan mukaan nuorisojärjestön päätöksentekoon. Hämeen 19-jäsenisessä delegaatiossa alle 23-vuotiaita on vähemmän kuin yhdessä kädessä sormia. Ulkopuolelle jättämiseni syy tuskin on se, että innokkaita nuoria lähtijöitä oli liikaa, ja siksi jouduttiin karsimaan. Vai kuinka monta muuta ikäistäni jäi valitsematta?

Sen sijaan tilaa löytyi muun muassa toiminnanjohtajalle, joka on delegaation varsinainen jäsen. Tuntuu todella erikoiselta, että piirin työntekijät ovat päättämässä keskusjärjestön asioista järjestöpoliittisella tasolla. Jäsenkokous on järjestön ylin päättävä elin, joka linjaa tulevan kaksivuotiskauden toimintaa. Jäsenkokouksessa luottamushenkilöt päättävät. Toimihenkilöiden väylät vaikuttaa ovat toiset – eivät jäsenkokouksessa istu päättämässä Suomen Partiolaisten työntekijätkään.

Ilmeisesti Häme jatkaa valitettavan tutulla linjallaan, jossa päätökset nuijitaan suljettujen ovien takana pienen ryhmän kesken, eikä niistä tiedoteta asianmukaisesti. Minusta tällainen salamyhkäisyys ei kuulu nykypäivän avoimeen ja reiluun partioon.

Mikkelissä valitaan järjestölle uusi puheenjohtaja. Kaksi vuotta sitten Kouvolassa lännestä kuului puron solinaa, humiseeko Mikkelissä tammi? Karauttaako Häme mustalla hevosella jylhästi kohti itää – kuittaako taas joku uusi mies tyylipisteet jäsenkokouksessa 2014?

Teksti: Meri Öhman, kuva: Kim Kuntze

Kirjoittaja on 20-vuotias partiojohtaja ja seikkailijaryhmän vetäjä Tampereen Lokeissa.

  Mikko 'Tammi' Jylhä

  (Ihan yksityishenkilönä humisen täältä 😉

  Meri – päivän paras kevennys!

  Sinähän kuulostat mun vihkipapilta, joka sivulauseissa kautta rantain puhui Jylhistä maisemista (sukunimen vaihtuminen ei ollut laajalti tiedossa).

  Nyt ei varmaan kannata heittää lokaa / etsiä lokaa sieltä, missä sitä ei nyt justiin satukaan olemaan.

  Ymmärtääkseni Hämeen syyskokouksessa valittiin uusia hallitusjäseniä ja näiltä varmaan tiedusteltiin osallistumismahdollisuutta. Ja mikäli osallistumismahdollisuutta ei ole ollut, varalla olleista on täydennetty delegaatiota ja sitten lisätty varalla olevia. Eikös sullekin ole mailia tullut ja keskusteluja olet käynyt?

  Mulla on ihan erilainen käsitys avoimuudesta Hämeessä. Kysyjille vastataan ja kolkuttajille avataan. Tuossa “sinun pois jättämisellä ennen päätöksiä” ei varmasti ole perää. Nyt on varmasti jokin väärinkäsitys. Nyt oletat liikaa ja/tai pelkäät liikoja.

  Yleensä delegaatio on täytetty vanhalla ja uudella hallituksella ja sitten kyselty täydennyksiä luottiksista ja/tai niiden uupuessa, pyydetty, josko toimihenkilöitä voisi tulla. Siinä ei ole mitään sen mysteerisempää.

  Mitä tulee toimihenkilöiden mukana oloon, tämä ei nyt ole mikään uusi asia. Toimihenkilöitä on tarvittu mukana monena vuonna, kun lähtijöitä ei ole ollut muuten tarpeeksi. Se on ihan toimivaa noinkin.
  Jos piirinjohtaja haluaa mukaan toiminnanjohtajan, se on ok.

  Toiminnanjohtajamme on ihan loistava tuki delegaatioporukalle, kun otetaan huomioon, että hän on istunut melkein kaikissa nykymuotoisissa jäsenkokouksissa. Ei mene sormi suuhun kokemattomiltakaan, kun voi vierestä kysyä, että mites tää käsittelyjärjestys tms. nyt menee.

  Keskeistähän tuossakin asiassa lienee se fakta, että toimihenkilöt eivät ole Hämeessä koskaan asettuneet poikkiteloin luottisten mielipiteiden suhteen kokousroolissaan (vaikka olis varmaan kannattanut välillä 🙂 ). Eli luottikset päättää tässä ihan siitä, mistä niiden pitääkin päästä päättämään, right.

  Eli jos pysyttäisiin kaikki vaan ihan rauhassa, asiassa, faktoissa ja silleen. Eikä tehdä tästä meidän pää-äänenkannattajasta nyt ihan keltaista lehdistöä.

  Joka tapauksessa, hienoa Meri, että aktivoidut kirjoittamaan! Sain hymyn huulille. Jos olisin ollut ehdolle asettumassa, olisin varmasti siitä kertonut kauan sitten, ihan kaikille kysyjille, ihan hyvissä ajoin.

  Menen tästä kotiin humisemaan työmaalta 🙂

  Tammi

  Riina Aspila

  Häme on jo useamman kerran tehnyt delegaatiovalintansa luottiksista, niin myös tällä kertaa. Hakijoita tuli poikkeuksellisen paljon aikaisempiin vuosiin nähden, mikä oli hieno asia. Koitimme kasata delegaation hallituksen kokouksessa mahdollisimman tasapuolisesti ympäri piiriä uusista ja nuorista luottiksista, sekä kokeneemmista konkareista. Nimilistan saimme julkiseksi vasta syyskokouksen jälkeen, koska odotomme vielä syyskokousvalintojamme.

  Ennen syyskokousta ja siis nimilistan julkistamista sekä minä, että toiminnanjohtaja olimme mm, Meriin yhteydessä asian tiimoilta sähköpostilla.

  Riina, pijo Häme

  Jyri Lehtinen

  Hieno Meri, että aktivoiduit kirjoittamaan! Sain hymyn huulille. Mukavaa, kun nuoret partiolaiset ymmärtävät, että lokasuojan takana saattaa olla lokaa, vaikkei sen läpi näekään. Kun olisi edes lasisia katot, voisi kysymättä ja koputtelemattakin vähän päätellä mitä toisella puolella touhutaan. Saattaisipa sitä sitten osata kysyä vaikeampia kysymyksiä ja kyetä vähän arvioimaan vastausten laatua.

  Vissiin aikoinaan Hämeessä päädyttiin oikein piirin kokouksessa keskustelemaan jäsenkokouksen osallistujadelegaation valitsemisesta vaalilla lippukuntien edustajien antamin äänin. Ilmeistä on, ettei lippukunnat keskimäärin sellaista valtaa ja vastuuta halunneet, tai vaan jaksaneet luottisten mielipiteitä muokkaavia voimia vastaan poikkiteloin asettua. Kun kerran yleensä aina on toimittu näin, miksi vaivautua tulevaisuuttakaan mysteeriöimään? Lippukunnat voivat kuitenkin aina luottaa siihen, ettei ehkä aina toimita niin kuin ennenkin, mutta yleensä kuitenkin. Ja vaikkei nyt nuoria mukaan saataisikaan, voi onneksi luottaa, että saatiin Hämeen delegaatio luottiksista tai ei, aina löytyy uusi mies.

Kommentoi