Partiosynttäreillä vauhtia varainhankintaan

Loviisa Läärä 2.12.2014 11.13 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Espoolainen partiolippukunta järjestää partiosynttäreitä osana lippukunnan varainhankintaa.

Sudenpentu Tuuli Pippurin, 9, synttäreitä vietettiin lokakuussa partioteemalla. Aikaisemmin Tuulin syntymäpäiviä on juhlittu muun muassa uintiteemalla, mutta tänä vuonna sekä vanhemmat että Tuuli innostuivat partiosynttäreistä.

Tuulin äiti Terhi Pippuri surffaili netissä ja päätyi espoolaisen lippukunnan Olarinmäen Samoojien nettisivuille. Olarinmäen Samoojat toteuttaa nettisivujen mukaan “partiosynttäreitä lapsille ja lapsenmielisille OlariMatinkylä-alueella”.

– Halusimme kutsua kaikki luokan tytöt ja muutaman pojan, mutta sisällä olisi ollut vähän ahdasta. Ulkosynttärit sopivat hyvin partiohenkeen, Terhi Pippuri kertoo.

Partiosynttäreiden idea on rakentaa synttärisankarin toiveiden mukaiset juhlat, joissa voi partioteeman lisäksi olla joku muukin teema. Käytännössä tämä tarkoittaa metsään rakennettua rastirataa, johon kuuluu esimerkiksi trangian kokoamista, nuotion äärellä istumista ja erilaisia leikkejä. Olarinmäen Samoojat on järjestänyt partiosynttäreitä noin vuoden verran osana lippukunnan varainhankintaa.

– Meillä on lippukunnassa valmiit ohjeet, joilla synttäreitä voi toteuttaa kuka tahansa samoajaikäisestä ylöspäin, kertoo partiosynttäreiden vastuuhenkilö Ossi Dahl Olarinmäen Samoojista.

Synttärit leirinuotiolla ovat hauskaa vaihtelua

Joosef_Abokther-2382Partiosynttäreistä hyötyvät Terhi Pippurin mukaan myös vanhemmat, koska heidän ei tarvitse hääriä kaiken keskiössä. Tuulin syntymäpäivillä oli yksitoista vierasta, mutta ylärajaa osallistujille ei Olarinmäen Samoojien puolesta ole. Lippukunta laskuttaa 75 euroa 15:sta syntymäpäivävieraasta ja viisi euroa jokaisesta sen ylittävästä vieraasta. Käytännönasioista sovitaan vanhempien kanssa etukäteen, ja juhlapäivänä muutama Olarinmäen Samoojien johtajista saapuu paikalle vetämään syntymäpäivät alusta loppuun.

– Vieraat olivat todella innoissaan ja kehuivat vielä jälkikäteenkin, kuinka hauskaa oli. Onhan se mukavan erilaista päästä paistamaan nuotiolla makkaraa ja vaahtokarkkeja ja laulamaan partiolaisten laulukirjoista nuotiolauluja, Tuulin äiti sanoo.

Partiosynttäreiden tilauksia satelee lippukunnalle melko kausiluontoisesti. Koulujen lukukaudet näyttävät vaikuttavan asiaan, sillä kesällä syntymäpäivätilauksia ei tullut lainkaan. Toisaalta yksien juhlien jälkeen sana kiirii, ja tilauksia saattaa tulla useampi putkeen. Toistaiseksi Olarinmäen Samoojilla on suunnitelmissa jatkaa syntymäpäivien toteuttamista niin kauan kuin intoa riittää, sillä se on mukava lisä lippukunnan varainhankintaan.

– Varainhankintaa voi toteuttaa myös uusilla tavoilla – ei aina tarvitse olla pelkkää kalenterimyyntiä. Partiosynttärit on meille perinteisten keinojen lisäksi sellainen bonus-varainhankintakeino, Dahl kertoo.

Tähän mennessä kaikki syntymäpäiväsankarit ovat olleet partiolaisia, mutta vieraiden joukossa on tietysti sitäkin enemmän potentiaalisia partiolaisia. Olarinmäen Samoojat mainostavatkin lippukuntansa partiotoimintaa syntymäpäivävieraille juhlien jälkeen.

– Tämä ei ole merkittävin rekrytointikeinomme, mutta muutamia uusia jäseniä olemme saaneet tätä kautta, Dahl miettii.

Teksti: Loviisa Läärä, kuvat: Joosef Abokther

Kommentoi