Partiojohtaja teki Turvallisesti yhdessä -kurssin – tällainen se on

Anni Emilia Alentola 30.1.2015 18.15 Ilmiöt ja tapahtumat 7 kommenttia

Suomen Partiolaisten uudella Turvallisesti yhdessä -ohjeella on tarkoitus vahvistaa lasten ja nuorten kasvuympäristön turvallisuutta partiossa. Partiojohtaja-lehti selvitti, minkälaisesta kurssista on kyse.

Vuodenvaihteessa lanseerattu kurssi on suunnattu kaikille ryhmänjohtajille sekä täysi-ikäisille partiojohtajille. Viimeistään ensi vuonna järjestettävällä finnjamboree Roihulla kurssi tulee olla suoritettuna. Kurssisivulla myös muistutetaan, että esimerkiksi Ruotsin jamboreeta varten monien suorittama Trygga Möten / Safe from Harm -koulutus ei korvaa tätä kurssia.

Vastaamisajaksi sivustolla on arvioitu tunnista puoleentoista tuntiin. Tehtäväkokonaisuuksia on seitsemän, ja ne suoritetaan annetussa järjestyksessä. Tehtävät eivät ole vaikeita, jos jaksaa lukea kaikki tekstit – niitä on paljon, mutta vastaukset kysymyksiin löytyvät niistä. Eteenpäin ei pääse, jos vastauksia ei saa oikein. Oikean tai väärän vastauksen siis näkee heti, mutta välillä pitää huomata valita monta oikeaa vaihtoehtoa, ennen kuin pääsee etenemään. Varsinainen koe ei siis ole kyseessä, sillä  kaikki vastaukset saadaan lopulta oikein, jos kurssin pääsee loppuun asti.

Tekstien lukeminen todella kannattaa, sillä vaikka suuri osa vastauksista on arkijärjellä pääteltävissä, voi virheitä tulla, jos tekstien yli harppoo. Esimerkiksi joistakin kohdista ei pääse eteenpäin, mikäli ei valitse kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja. Vaikka lastensuojeluilmoitusta tehdessä ei itse ajattelisikaan soittavansa hätänumeroon, on se kuitenkin mahdollista, joten kohta on valittava jatkaakseen kurssia.

Näyttökuva 2015-1-26 kello 19.32.27 

 Lastensuojelu ei koske vain partiota

Se, kuinka paljon kurssi tuo uutta tietoa, riippuu paljon suorittajasta. Jos kyseessä on esimerkiksi nuori ryhmänjohtaja, ei lastensuojeluilmoituksen tekeminen tai sen aiheuttamat seuraukset ole välttämättä ollenkaan tuttuja asioita. Kokeneemman partiojohtajan tai ylipäätään vanhemman aikuisen kohdalla kurssi vähintään muistuttaa, mihin kaikkeen partiojohtajien pitää puuttua ja mihin tahoon ottaa yhteyttä.

”Jos partiossa tulee ilmi partiolaisen kotona tapahtuva kaltoinkohtelu, johon kukaan ei ole puuttunut, on hyvä jos partio voi olla se taho, joka reagoi ja ottaa asian huomioon.”

Kurssin voi suorittaa osissa, kuten tätä juttua tehdessä toimittiin. Jos siis tuntuu siltä, että uutta asiaa tulee paljon, voi olla hyvä idea jakaa kurssia useammalle päivälle. Kurssin materiaaleissa on paljon hyödyllisiä linkkejä muun muassa lastensuojelulakiin ja partion omiin ohjeisiin. Näihin voi tarvittaessa palata myöhemminkin.

Lopuksi kurssista tulee antaa palautetta monivalintakohdin sekä halutessaan sanallisesti. Sen jälkeen pääse tulostamaan tai tallentamaan kurssitodistuksen, josta tulee myös merkintä Kuksaan. Kurssi on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen se tulee tehdä uudelleen.

Lyhyt ohje verkkokoulutusta varten

 • Mene PartioMoodleen.
 • Kirjaudu sisään käyttäen PartioID:tä. Jos sinulla ei vielä ole sitä, saat sen jäsennumerolla ja sähköpostiosoitteella. Jatkossa sisään pääsee vaikkapa Facebook-tunnuksilla.
 • Hae etusivulta Avoin koulutus > Lastensuojelu ja turvallisuus > Turvallisesti yhdessä.
 • Paina painiketta “Lisää minut kurssialueelle”.
 • Muista lukea ensimmäisen sivun ohjeet huolellisesti!
 • Muista tulostaa tai tallentaa koulutustodistus suorituksen lopuksi.

Lippukuntiin lähetetään Turvallisesti yhdessä -ohjeet helmikuun Lippukuntapostin yhteydessä viikolla 6.   

Teksti: Anni Emilia Alentola, kuvat: Mikko Jalo ja Turvallisesti yhdessä -kurssi

Lisää aiheesta:

Turvallisesti yhdessä -ohje

  Merkku

  Lukiessani tätä tuli mieleen, että tämä juttu nettikurssista on joku hupi juttu . . . mutta nyt on selvinnyt, että ei se taida sitä ollakkaan.
  Ollanko tosiaan sitä mieltä, että SP:n suurleirillä JOKAISELLA johtajalla pitää olla tietotaitoa lastensuojeluilmoituksen tekoon? JOS suurleirille tulisi joku, jolla ilmenisi jotain sellaista, että harkittaisiin lastensuojeluilmoitusta eikö esim. leirin sairaanhoidosta tai leiriseurakunnasta löydy (ammattilaisia) helkilöitä, jotka voivat opastaa asiassa. Lippukuntiin tietoa lastensuojeluasioista ja -ilmoituksesta toki tarvitaan, mutta pakollisuus jokaiselle ryhmänjohtajalle tuntuu liioittelulta.
  Harkitsen suurleirin jättämistä väliin, kun tällaista sinänsä hyvää asiaa ajetaan suurleirin varjolla pakolla läpi.

  jantson

  Tässä nettikurssissa ja koko ohjeistuksessa on kyse ihan tärkeästä asiasta, joka on turvotettu ja byrokratisoitu jonkun kukkahattukiristyspipotyöryhmän toimesta täysin mahdottomaksi hyväksyä.

  Ohjeistuksen käyttöönottoon lippukunnissa liittyy merkittäviä oikeudellisia riskejä mm. kaikille lippukunnan hallituksen jäsenille, eikä valmistelua ole tehty kokonaisuutta ajatelle, vaan hyvin kapealla putkinäöllä. Isoimmat ongelmat lienevät rikosrekisteriotteiden käsittelyssä lippukunnissa ja kehotuksissa anonyymien lastensuojeluilmoitusten tehtailuun “hankalista lapsista ja vanhemmista” lippukunnassa eroon pääsemiseksi.

  Ohjeistuksen laadussa on paljon puutteita. Siinä mm. viitataan lakiin (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140148?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=2014%2F148), jonka kirjaimen mukaan esitetty menettely on mahdollista, joskaan ei suositeltavaa. Lain henkeä ei ole noudatettu eikä ainakaan tutustuttu lain taustalla olevan hallituksen esityksen (http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2013/20130149) sisältöön ja perusteluihin.

  Tämän ohjeistuksen sisältö on kuulemma palautettu suunnittelupöydälle ja sitä toivottavasti korjataan pikimmiten ja valmistelu hoidetaan avoimesti ja ajattelevia ihmisiä kuunnellen. Muuten vaihtoehdoksi rivijäsenelle ei jääne muuta kuin asian puiminen räikeästi ja “lööppihakuisesti” valtamediassa.

  Kehotankin vakavasti kaikkia lippukuntia olemaan ottamatta ohjeistusta käyttöön omassa toiminnassaan ja kaikkia 15v täyttäneitä partiolaisia jättämään SP:n jäsenmaksut maksamatta, kunnes tämä ongelma on ratkaistu järkevästi.

  Jenni Rekola

  Merkku: kyse ei ole suurleirillä ilmenevästä lastensuojelutarpeesta vaan ihan viikottaisissa kokouksissa/retkillä yms. esiin tulevista tilanteista. Mielestäni tällainen selkeä ohjeistus on todella hyvä! Muuten tällaisissa tilanteissa on aika hukassa… mitä teen/teenkö mitään/kelle saan puhua jne. mutta nyt on homma selvää!

  Lisäksi mun mielestä on huikean hienoa, että ohjeistuksessa nostetaan nyt selkeästi esille parijohtajuuden tärkeys!

  Merkku

  Jos kyse ei ole suurleirin jutusta, miksi jokaisen suurleirille lähtevän johtajan (pestistä riippumatta) täytyy suorittaa nettikurssi tästä jutusta.
  Parijohtajuus sensijaan on kannatettava juttu.
  Vierastan vaan kaikkea pakollista kortti/passi/valtuutus juttuja joita nykyisin tarvitaan jos jonkin moista vähän hommaan kuin hommaan
  nimimerkki: hygipassi ja ea tod. jo on, tämä kortti ja järjestyksenvalvoja pitäis vissiin vielä suorittaa, tarvitaankohan kohta tulityökortti nuotion sytyttämiseen???

  Merkku

  JA vielä
  EN missään nimessä VASTUSTA ohjeistusta! Sitä toki tarvitaan.

  Se mitä vastustan on määräys, että JOKAISEN Roihulle tulevan johtajan pitää suorittaa joku tähän liittyvä nettikurssi ; )

  jantson

  Näköjään tässä keskustelussa on ennalta päätetty jako sallittuihin ja kiellettyihin mielipiteisiin tästä aihepiiristä.

  Pitänee siirtää keskustelu iltapäivälehtiin.

  Partiojohtaja

  Hei ja pahoittelut, viestisi oli jäänyt tarkistushaaviin ilmeisesti sen sisältämien linkkien vuoksi. Kommenttisi on nyt julkaistu.

Kommentoi