Partioparlamentin syystempaus houkutteli kansanedustajat nokipannukahville

Loviisa Läärä 26.9.2015 14.44 Ilmiöt ja tapahtumat 0 kommenttia

Partioparlamentti kokoontui avaamaan uutta kautta Pikkuparlamentin edustalle Eduskuntatalon kupeeseen. Kahvin lomassa rupateltiin alkavasta syksystä ja tulevan kauden tavoitteista.

Syyskuisena tiistai-iltapäivänä eduskunnan Pikkuparlamentin edustalla nähtiin melko epätavallinen näky, kun lipputankojen juurella Mannerheimintien varressa loimusi nuotio ja kolmijalassa keikkui nokipannukahvit. Paikalla parveili partiolaisia huivit kaulassa, mutta myös siistejä pukumiehiä ja -naisia pahviset kahvimukit käsissä.

Kyseessä oli partioparlamentin syyskauden avajaistempaus, jolla haluttiin aktivoida partioparlamentin toimintaa ja tehdä sitä tutummaksi ihmisille. Partioparlamentti on avoin ryhmä kansanedustajille, heidän avustajilleen ja kaikille eduskunnassa työskenteleville.

– Haluamme haastaa kansanedustajia partioon liittyvään yhteiskunnalliseen keskusteluun, tehdä tempauksia partion puolesta ja muutenkin järjestää partioaiheista toimintaa, selventää partioparlamentin tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie.

Oululaisen kansanedustajan Talvitien kotilippukunta on Ilkan Partiolaiset Ilmajoelta, mutta niin sanottu kakkosjäsenyys hänellä on Pohjolan Pirteissä Oulussa. Vasta alkanutta puheenjohtajakautta edelsi useamman vuoden pesti partioparlamentaarikkojen sihteerinä vuosina 2007–2010. Noihin aikoihin partioparlamentti hioutui Talvitien mukaan nykyiseen muotoonsa, mutta toimintaa oli ollut jo sitä ennenkin.

– Aloittaessani nyt puheenjohtajana ajattelin, että tehdään jotain uutta ja erilaista. Ei tavatakaan eduskunnan sisällä kahvilla ja keskustella, vaan tuodaan partio tähän Pikkuparlamentin edustalle. Näin saadaan lisää näkyvyyttä. Nyt jo huomaa, että muutkin kansanedustajat ovat huomanneet meidät ja tulleet käymään kahvilla, Talvitie ilahtuu.

“Pelkkää peukkua partiolle”

Maitoa kahviinsa kaataa kansanedustaja Touko Aalto, joka on tullut paikalle kollegansa houkuttelemana. Aalto ei ole itse partiolainen tai partioparlamentin jäsen, mutta on kiinnostunut kuulemaan aiheesta lisää. Nuoruuden vaihto-oppilasajoista on jäänyt mieleen partiota harrastavat vaihto-oppilaskaverit, jotka opettivat Aallolle paljon partion kansainvälisyydestä.

– Ennen kaikkea kansalaistaidot, luonnossa liikkuminen sekä arvostus kanssaihmisiä ja luontoa kohtaan on sellaisia arvoja, jotka pysähdyttää mua syvästi, Aalto sanoo.

Puolitoista tuntia hurahtaa ja kahvia keitetään useampi pannullinen. Nuotio ja hyväntuulinen rupattelu pysäyttää työkiireihinsä uppoutuneet kansanedustajat. Paikalle on helppo poiketa vaihtamaan pari sanaa kollegoiden kanssa ennen kuin jatkaa matkaan. Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei ollut kuullut partioparlamentista aikaisemmin, mutta tuli maistamaan nokipannukahvia, kun huomasi tulet pihalla.

– Nykynuoret ovat vetäytyneet tuolta luonnosta ja metsistä, mutta partiotoiminnassa on tämmöstä luonnon kanssa elämistä. Mulle se oli arkipäivää ennen, mutta nykyään se on näille jotenkin eksoottista. Mutta se on tosi hyvä, että saadaan nuoria tutustumaan luontoon, Hakkarainen tuumii.

Partioparlamentaarikon ei tarvitse olla partiolainen

Partioparlamenttiin kuuluu noin 30 jäsentä, joista 15 on kansanedustajia ja loput avustajia tai eduskunnan muuta henkilökuntaa. Aikaisempaa partiotaustaa ei tarvitse olla, vaan mukaan toimintaan pääsevät kaikki aiheesta kiinnostuneet. Partioparlamentaarikot pyrkivät vaikuttamaan partiota ja nuoria koskeviin asioihin. Yksi esimerkki onnistuneesta vaikuttamisesta onkin Hämeenlinnassa sijaitseva kaikille tuttu Evon leirialue.

– Sihteerinä ollessani Suomen Partiolaiset otti yhteyttä kansanedustajiin ja ehdotimme silloiselle pääministerille Matti Vanhaselle, että Evon leirialue saataisiin partiolaisille omaksi leirialueeksi, Talvitie muistelee.

Nokipannukahviaan nauttiva lappilainen kansanedustaja ja partioparlamentaarikko Eeva-Maria Maijala pitääkin alkavaa toimintakautta hyvänä mahdollisuutena lähteä edistämään asioita uudenlaisella energialla.

– Samalla tavalla kuin lippukunnissakin, uusi johtaja saa piristettyä toimintaa uudella tavalla liikkeelle, Maijala sanoo.

Lisää tempauksia luvassa

Partioparlamentin alkavan kauden tavoitteisiin kuuluu näkyä mahdollisuuksien mukaan ainakin finnjamboree Roihulla ja esimerkiksi Yhteisvastuukeräyksen yhteydessä. Partio on yksi kotimaan avustuskohde ja Talvitie toivookin, että partioparlamentaarikot osallistuisivat Yhteisvastuukeräykseen. Suurleireillä partioparlamentaarikot ovat olleet aikaisemminkin mukana.

– Uuden ohjelmakauden alkaessa voimme kokoontua uusilla eväillä ja miettiä toimintasuunnitelman, että mihin me pystyisimme vaikuttamaan tällä porukalla. Partio on siitä hyvä, ettei se ole millään tavalla sidoksissa minkään puolueen kantaan, Maijala sanoo.

Partioparlamentin syyskauden avaus järjestettiin tiistaina 22.9.2015.

Teksti: Loviisa Läärä, kuva: Riina Haapala

Kommentoi