Näyttelijä Jenni Kokander: Sattuma toi partion osaksi Irma Rönkön sketsihahmoa

Partiojohtaja 11.12.2015 15.32 Ihmiset 0 kommenttia

Sadattuhannet suomalaiset ovat seuranneet lauantai-iltaisin, miten Jenni Kokanderin esittämä sketsihahmo Irma Rönkkö selviää viihdeohjelma Putouksen sketsihahmokilpailussa. Partio ja erityisesti partiolaisten adventtikalenterit ovat olleet lähellä Irman sydäntä koko ohjelman ajan.

Näyttelijä ja koomikko Jenni Kokander esittää syksyn ajan Putous-viihdeohjelmassa Irma Rönkkö -nimistä hahmoa. Sketsihahmo sai alkunsa, kun Kokander oli miehensä kanssa matkalla kotiin viime Putous-kauden kuvauksista. Autossa he pohtivat Kokanderille sopivaa hahmoa mahdolliselle seuraavalle kaudelle.

– Sketsihahmon on aina hyvä perustua havaintoon jostakin asiasta tai ilmiöstä. Anoppi on henkilöhahmona juuri sellainen yleisesti tunnettu persoona, jota voi hyödyntää, Kokander kertoo.

Siitä lähti idea, että uusi hahmo olisikin Kokanderin silloisen hahmon Svetlana Rönkön anoppi. Niin sai uusi Putous-hahmo Irma Rönkkö alkunsa.

irma_2Irma on kodin ja kukkien ihminen, kasvattaja ja suomalainen perheenäiti. Kokander ei kirjoita hahmoja etukäteen vaan aina viikko kerrallaan. Irma on myynyt ohjelmassa useampaan kertaan partiolaisten adventtikalentereita ja esitellyt myös lapsensa Jarnan (Rakel Liekki) ja Joukon (Aki Palsanmäki), joista Jarna oli pukeutunut partioasuun.

Partioaate päätyi osaksi Irman maailmaa sattuman kautta. Naapurin Elina oli käynyt edellisellä viikolla Kokandereiden kotiovella myymässä heille adventtikalenterin.

–  Se varmasti vaikutti alitajuisesti sketsihahmon luomisprosessiin, Kokander uskoo.

Lapsuuden partioharrastus on vaihtunut tukijan rooliin

Kokander on ollut itsekin partiossa ihan pienenä, eikä oikein muista miten harrastus päättyi. Nykyään partio näkyy Kokanderin arjessa toiminnan tukemisen kautta – partiolaisten adventtikalenteri kuuluu aina hänen jouluunsa. Kalentereiden lisäksi hän on tukenut partiotoimintaa ostamalla partiolais-sukulaispojilta toffeekarkkeja. Kokander ei tyrmää myöskään ajatusta siitä, että palaisi partioon.

– Joo, totta kai lähtisin mukaan partioon vieläkin! Partiolaisuus on hyvä juttu. Ylipäätään harrastaminen on aina hyväksi ja äitinä arvostan sosiaalisten taitojen oppimista. Partio on yhteisöllinen harrastus ja pidän sitä tärkeänä, Kokander kertoo.

Sketsihahmo Irma on aktiivinen kalenterimyyjä tyylillä “ota tai jätä”, eikä turhaan kysele. Suomen Partiolaiset muisti Irmaa kultaisella tonttumerkillä, mikä sai hänet kiitolliseksi ja liikuttuneeksi. Tämä merkki on huomionosoitus ahkerille partiolaisille, jotka ovat myyneet vähintään sata kalenteria.

Irma lähettää terveisiä partiolaisille ja kehottaa olemaan aina valmiina, sillä niin on Irmakin. Mutta muistettava on kuitenkin myös Irman lempilausahdus:

– Itestään ei saa tehdä numeroa.

Putous on suomalainen viihdeohjelma, jota esittää MTV3. Ohjelmassa näyttelijät esittävät erilaisia sketsejä puolentoista tunnin ajan suorassa lähetyksessä.

Teksti: Milla Kajala, kuvat: MTV Katsomo

Kommentoi