Kahvia ja kalentereita eduskunnassa – mitä ovat partioparlamentaarikot?

Partiojohtaja 16.11.2016 10.28 Yleinen 0 kommenttia

Partioparlamentaarikot ovat eduskunnassa työskenteleviä henkilöitä, joihin kuuluu pääasiassa nykyisiä ja entisiä partiolaisia.

Partioparlamentaarikkojen toiminta starttasi Minna Karhusen Ko-Gi-tehtävästä noin 20 vuotta sitten. Nykyään Suomen eduskunnan Partioparlamenttiin kuuluu yli 50 henkilöä, joista yli 30 on kansanedustajia.

Kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok.) toimii Partioparlamentin puheenjohtajana nyt toista vuotta.

– Suurimmalla osalla partioparlamentaarikoista on joko oma partiotausta, tai sitten vaikkapa oma lapsi on partiolainen, Talvitie kertoo. Hän itse on ollut lippukunnassaan Pohjolan Pirteissä muun muassa lauman- ja vartionjohtajana.

nuotiokahvit2016__eevahelle_0079_Partioparlamentaarikkojen toimintaa on lähes kaikissa maailman demokratioissa. Tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa Pohjoismaiden partioparlamentaarikkojen kokoontuminen..

Talvitien mukaan partiolla on paljon myönteisiä mielikuvia. Partiolaiset ovat yleensä tottuneet vaikuttamaan ja toimimaan vastuullisesti.

– Partioparlamentaarikkojen kanssa olemme todenneet, että partiossa oppii monenlaisia taitoja ja asenteita ihan huomaamattakin. Vastuun kantaminen, suunnitelmallisuus ja tiimityöskentely ovat näistä tärkeimpiä taitoja.

Parlamentin toiminta vetää monia puoleensa

Partioparlamentikot ovat myyneet useampana vuonna adventtikalentereita kansanedustajille ja muille eduskunnan työntekijöille.

– Yleensä ei kyllä kovin paljoa tarvitse tehdä varsinaista myyntityötä, koska kalenterit ovat niin suosittuja. Usein kollegat alkavat itsekin sitä kautta muistelemaan omia partioaikojaan.

Talvitie pääsi vierailemaan myös Roihulla.

– Sain olla edustamassa eduskuntaa Roihun neuvottelukunnassa ja pääsimme tutustumaan leiriin vierailupäivänä. Tunnelma oli kyllä korkealla, Talvitie kehuu.

Tänä syksynä Partioparlamentti järjesti myös toista kertaa eduskunnan nokipannukahvit Pikkuparlamentin edustalla. Partiolaisten kahvit menivät kuin kuumille kiville, kun kansanedustaja jos toinenkin piipahti juttelemaan ja nauttimaan kahvikupillisen.

Yhteiskuntasuhdetraineet oppivat vaikuttamista partion kautta

nuotiokahvit2016__eevahelle_0102Mukana nuotiokahveilla oli Partioparlamentin lisäksi muun muassa nuoria partiolaisia yhteiskuntasuhdetraineekoulutuksesta.

– Idea y-traineekoulutuksesta lähti siitä, kun pohdimme kummitoimintaa nuorille partiolaisille. Idea sitten kehittyi kokonaiseksi koulutukseksi, ja on tosi hienoa, että saimme myös rahoituksen toiminnalle.

Tämän vuoden yhteiskuntasuhde- eli y-traineekoulutuksessa on mukana kolmisenkymmentä 15–29-vuotiasta partiolaista eri puolilta Suomea oppimassa vaikuttamisen perustaitoja. Talvitien mukaan Partioparlamenttikin on löytänyt oman paikkansa hyvin y-traineen myötä. Nuoret ovat esimerkiksi päässeet tutustumaan eduskuntaan parlamentaarikkojen vieraiksi.

Teksti: Noora Kankare, kuvat: Eeva Helle

Kommentoi