Leveämmät hartiat järjestön johtoon – puheenjohtajistossa jatkossa kolme jäsentä

Riina Haapala 19.11.2016 16.54 Yleinen 0 kommenttia

Suomen Partiolaisten jäsenkokous päätti lauantaina, että järjestölle valitaan jatkossa kaksi varapuheenjohtajaa. Tarkoituksena on keventää puheenjohtajiston taakkaa.

Suomen Partiolaisten hallitukseen valitaan jatkossa kaksi varapuheenjohtajaa. Suomen Partiolaisten jäsenkokous hyväksyi sääntömuutoksen lauantaina 19. marraskuuta.

Kahden varapuheenjohtajan malliin siirtymistä on valmisteltu pitkään. Suomen Partiolaisten hallituksen yhteiskuntasuhteista vastaava jäsen Daniel Sazonov kertoo, että valmistelu alkoi jo viime jäsenkokouksen jälkeen.

-Sääntömuutosryhmä istui jo viime vuonna ja totesimme, että tätä olisi hyvä lähteä pohtimaan, Sazonov kertoo.

Kahden varapuheenjohtajan malli sai kannatusta niin Partioneuvostolta kuin hallitukselta. Uuden mallin tarkoituksena on tehdä järjestön johdon pesteistä inhimillisemmän kokoisia.

– Järjestön kärkipestit ovat raskaita. Ne tulevat olemaan isoja jatkossakin, mutta kahden varapuheenjohtajan malli tarjoaa leveämmät hartiat vastuun jakamiseen. On iso ero, onko hoidettavana puolet vai kolmasosa järjestön asioista, Sazonov sanoo.

Kolme on parempi kuin kaksi

Sazonovin mukaan kahden varapuheenjohtajan malli takaa sen, että järjestön strategia toteutuu entistä paremmin. Kun puheenjohtajistossa on kolme ihmistä, se tuo järjestön johtopaikoille monipuolisempaa osaamista.

– Taakan keventämisen toinen puoli on se, että pystyy perusteellisemmin keskittymään johdettaviensa sparraamiseen ja varmistamaan, että mennään strategian suuntaan.

Varapuheenjohtajat valitaan suhteellisella vaalitavalla. Edustajat antavat äänensä kahdelle ehdokkaalle, joista ensimmäinen saa yhden äänen ja toinen puolikkaan. Eniten ääniä saanut valitaan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja toiseksi eniten ääniä saanut toiseksi varapuheenjohtajaksi. Sazonovin mukaan suhteellinen vaalitapa huomioi paremmin jäsenistön tahdon.

– Se suojaa vähemmistöä, jolloin demokratia toteutuu paremmin.

Koko hallitus valitaan jatkossa kerralla

Suomen Partiolaisten jäsenkokous päätti myös, että jatkossa hallituksen jäsenet valitaan kaikki yhdellä kerralla kaksivuotiskaudelle. Tämä on käytössä muun muassa Pääkaupunkiseudun Partiolaisilla. Hallituksen kerralla valitseminen rauhoittaa hallitustyöskentelyä.

– Hallituksella on selkeä kahden vuoden työsarka ja onnistumista arvioidaan yhdessä. Uskon, että se parantaa kykyä toimeenpanna strategiaa, Daniel Sazonov sanoo.

Kokouksessa virisi huoli siitä, miten hiljainen tieto siirtyy, kun hallitus valitaankin kerralla. Sazonov ei kuitenkaan ole siitä huolissaan. Hän muistuttaa, että vaikka hallitus valitaan kerralla, se ei tarkoita sitä, että koko hallitus vaihtuisi kerralla.

– Aina on joku, joka jatkaa. Lisäksi on operatiivinen johto, joka pysyy. Toimintaa pitää ohjata strategialla eikä siten, että se heittelehtii sen mukaan, kuka on hallituksessa.

 

Teksti: Riina Haapala, kuva: Janne Seppänen

Kommentoi