Suomen Partiolaiset ja Kepan jäsenet vetosivat hallitukseen: ”Sitoumusta ei saa rikkoa”

Anni Emilia Alentola 19.3.2013 17.10 Ilmiöt ja tapahtumat 5 kommenttia

Kepa huomautti, että Suomi on kaukana antamistaan kehitysapulupauksista.

Kehitysyhteistyöstä kiinnostuneiden kansalaisjärjestöjen kattojärjestö Kepa jätti yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa maanantaina 18.3. Suomen hallitukselle vetoomuksen kehitysavun puolesta.

Vetoomuksessa sanotaan, että Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyön määrärahat 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta, eikä tätä sitoumusta saa rikkoa. Kepa sanoo, että kehitysyhteistyöhön ja ilmastotoimiin on taattava riittävä rahoitus.

”Suomi ei voi uskotella olevansa vastuullinen ja ihmisoikeuksia ajava maa ilman tekoja”, vetoomuksessa sanotaan.

Kepa huomautti, että Suomi on kaukana antamistaan lupauksista. Hallitus päätti syksyn budjettiriihessään jäädyttää vuosien 2013–2014 kehitysyhteistyön määrärahat euromääräisesti vuoden 2012 tasolle ja leikata vuoden 2015 määrärahoista noin 30 miljoonaa. Tämä tarkoittaisi kehitysyhteistyörahojen jäämistä noin 0,54 prosenttiin bruttokansantulosta.

Kepan jäsenjärjestönä Suomen Partiolaiset allekirjoitti vetoomuksen.

Suomi on sitoutunut Eurooppa-neuvoston tekemään päätökseen, jonka mukaan jäsenmaiden tulee saavuttaa kehitysrahoituksessa 0,7 prosentin osuus bruttokansantulosta vuoteen 2015 mennessä.

Teksti: Anni Emilia Alentola, kuva: Woomal 2 -projektin arkistot.

 

Aiheesta muualla:

Kepan ja jäsenjärjestöjen vetoomus hallitukselle

Erkki Tuomioja: Järjestöjen rooli tärkeä kehitysavussa

  Lauri Karppi

  Hauskaa että partiolaislehdessä käsitellään provosoivia kysymyksiä, harmi vaan, että etusivua lukiessa tuntuu kuin se olisi punavihreä puoluelehti.

  Kehitysapu ei liity partiointiin mitenkään, ja on jo aika moneen kertaan todettu että kehitysapu ei toimi vaan on enemmänkin karhunpalvelus. Se tukee lähinnä korruptiota ja estää paikallisen elinkeinoelämän kehittymistä.

  Sonja

  Esittämäsi väite karhunpalveluksesta on toki tuttu esimerkiksi Dambisa Moyon kirjasta Dead Aid. Tämä tosin on vain puolet totuudesta. Kansalaisjärjestöt nimenomaan ovat se välilinkki, joka ei tue korruptiota. Kahdenvälinen tuki toki saattaa liiankin suurella todennäköisyydellä lipsahtaa poliitikkojen, rehtoreiden ja ylilääkäreiden autoihin ja satelliittikanaviin, mutta kansalaisjärjestöt pystyvät toimimaan niin syvällä ruohonjuuritasolla, että heidän kauttaa toimitettava kehitysapu mennee perille.

  On myös hyvin moneen kertaan todettu, että kehitysapua kritisoivilla on harvoin antaa konkreettisia vaihtoehtoja kahdenväliselle kehitysavulle – sinäkään, Lauri, et niitä listaa. Fakta on, että apua tarvitaan, jotta suosta noustaan. Toki paikallista elinkeinoelämää voi tukea esim. kannustamalla suomalais-afrikkalaista kauppaa. Samalla kuitenkin pitää tukea tasaista kehitystä, ettei yhteiskunta jakaudu enempää. Koulut ja infrastruktuuri pitää saada samalla kuntoon kun kauppa alkaa käydä ja tähän väliin on kehitysapu tarkoitettu.

  Lauri Karppi

  Ei ole antaa vaihtoehtoja? Onhan. Lopetetaan kehitysapu. Se on hieno vaihtoehto, lopetetaan sellainen josta koituu menoja täällä ja haittaa siellä. Kaikki voittavat.

  Afrikkaan on lähetetty kehitysapua jo aika monta vuosikymmentä, onko se auttanut yhtään mitään?

  Kiva.org:n kautta olen antanut mikrolainoja. Näin voi yrittää ohjata rahankäyttöä johonkin sellaiseen mikä tuottaa lisäarvoa ja johon joku paikallinen sitoutuu itse tekemään asian hyväksi jotain.

  Sonja

  Ei ole minkäänlaista näyttöä siitä, että kehitysapu ei missään toimisi. Tokihan järkevämpää on tehostaa sitä kuin lopettaa kokonaan. Epävakaisuudesta tulee myös meille periferiapohjalaisille kovemmat laskut kuin tämän hetken kehitysavusta. Ehkä järkevämpää olisi lopettaa ne maahanmuuttajatulvat siellä, mistä ne lähtevät eli vakauttaa Somaliaa, Syyriaa jne, jotta näiden maahanmuuttajien ei tarvitse lähteä lainkaan meidän “riesaksemme”.

  Mikrolainat lienevät hyvä vaihtoehto, sitä en kiellä. Se on erinomainen lisä, mutta ei täydellinen vaihtoehto.

  Anni Alentola

  Kyseinen vetoomus on Suomen Partiolaisten allekirjoittama, joten siten liittyy partioon hyvinkin. Siihen, pitäisikö sen liittyä, juttu ei ota kantaa.

  Partiojohtaja on myös puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti.

Kommentoi