Kuukauden jyrsijä: Huutelu ei ratkaise mitään

Partiojohtaja 9.4.2013 18.18 Mielipiteet 0 kommenttia

Palstalla vaihtuva kolumnisti pureutuu syvälle partion ytimeen.

Mielipiteet erottavat ihmisiä helpommin kuin välimatkat, etenkin silloin, jos väittelijät eivät suostu näkemään kuin omat kantansa. Oli kyse sitten turkistarhauksesta tai homoliitoista, mielipiteenvapaus kuuluu suomalaiseen yhteiskuntaan. Rakastan väittelemistä, koska samalla tulen miettineeksi omia mielipiteitäni, perusteluja niille, sekä arvomaailmaani. Opin myös jotain “vastapuolen” ideologiasta ja siitä, miksi hän ajattelee niin kuin ajattelee.

Vastakkaiset kannat laajentavat omaa ajatusmaailmaani, eivät uhkaa sitä. Omalta mukavuusalueeltaan poistuminen saa aikaan mukavaa ajatustenvaihtoa. Minulla on ystävinä ihmisiä, joiden kanssa ideologiani menevät ristiin.

Hyökkäävä asenne saa niskakarvani nousemaan pystyyn. Inhoan demonisointia, olivat sen kohteena sitten turkistarhaajat, kansanedustajat, luterilainen kirkko, tai mikä tahansa muu vastaava taho. Mielipiteistä keskustelu on mahdollista, vaikka näkemykset eroaisivat toisistaan. Toisen mielipiteen lyttääminen ei ole koskaan hyvästä, oli se sitten omasta mielestä miten väärä tahansa.

Keskustellaan enemmän! Monella partioleirilläkin olen onnistunut saamaan aikaan hyväntuulisen rupattelun ihmisen kanssa, jonka ajatusmaailmaa en ottaisi omakseni.

Ikävä kyllä me partiolaisetkin, jotka yleensä olemme avoimia, sorrumme joskus helposti tuomitsemaan muita. Uskallan väittää, että monen näppäimistö kuumentuu asioita kommentoidessa, ja ystävällismielinen keskustelu unohtuu. Näin käy turhan usein myös ruudun ulkopuolella.

Oli kyse sitten mistä tahansa, alakoulumainen huutelu ei ratkaise mitään. Partio hyväksyy Suomessa toimintaansa kaikki erilaiset ihmiset, joten luulen, että lippukuntiin mahtuu paljon erilaisia mielipiteitä. Rakennetaan ystävyyttä yli rajojen hyväksymällä nekin mielipiteet, joita emme itse kannata.

Teksti ja kuva: Santeri Hammaren.

Kirjoittaja opiskelee Savonlinnan taidelukiossa ja harrastaa bloggausta, kirjoittamista, sekä taiteita – partiota unohtamatta.

Kommentoi