Piiritys: Onko koolla väliä?

Partiojohtaja 23.4.2013 12.00 Mielipiteet 1 kommentti

"Pienuudesta tavataan sanoa monenlaista. Pitävätkö sanonnat kuitenkaan Etelä-Karjalan kohdalla paikkansa?"

Meijän piirissä on 1100 maksavaa jäsentä ja se on jäsenmäärältään Suomen Partiolaisten toiseksi pienin piiri. Pinta-alaltaankaan Etelä-Karjala ei huikaise: vaikka välimatkat tuntuvatkin välillä pitkiltä, ajaa piirin päästä päähän autolla kahdessa tunnissa. Työntekijöitä piirin kolmen huoneen toimistossa on kokonaiset yksi.

Pienuudesta tavataan sanoa monenlaista. Pitävätkö sanonnat kuitenkaan Etelä-Karjalan kohdalla paikkansa?

Pieni on kaunista. Ei ole, pieni voi olla välillä tosi rumaa. Pienuus saa aikaan sen, että ihan kaikki tuntevat toisensa. Jos joku tekee jotain väärin/oikein kerran, kulkeutuu tieto siitä suusta suuhun vielä kymmeniä vuosia. Tämä aiheuttaa myös sen, että nuoremmat sukupolvet kuulevat perimätietona, mitä kukakin on missäkin projektissa tehnyt vuosia sitten. Tämän perusteella häntä suositellaan tai ei suositella vastaavaan projektiin vielä tänäkään päivänä.

Maasta se pienikin ponnistaa. Ei ponnista, vaan maalta. Piirimme alueella on yhdeksän kuntaa, mutta vain kaksi kaupunkia. Meillä ei mennä joukkoliikenteen kyydillä retkille, mutta traktorilla ehkä. Maalaisuus on kuitenkin myös voimavara. Luonnosta ei pääse vieraantumaan, koska se iskee vastaan heti kolon ovella.

Pienilläkin padoilla on korvat. Kyllä, ja tarkat sellaiset. Meillä kuulostellaan mielenkiinnolla, mitä muissa piireissä tapahtuu, makustellaan mitä asiat tarkoittavat meille ja miten niitä sovelletaan. Soveltaminen onkin aina muotia meillä päin, sillä se, mikä toimii 9000 jäsenen piirissä, ei aina toimi meillä. Kaikesta voi kuitenkin ottaa oppia. Häpeilemättä myös kopioimme suoraan, jos omat resurssimme eivät riitä. Pyörää ei aina tarvitse keksiä uudelleen.

Teksti: Reetta Uusalo, kuva: Emil Virkki.

Kirjoittaja on Etelä-Karjalan Partiolaisten hallituksessa vastaamassa piirin viestinnästä ja ravaa viikonloppuisin Helsingistä Imatralle tekemään partiota.

    testi

Kommentoi