Piiritys: Kymissä partio on nousussa – vastoin kaikkia todennäköisyyksiä

Partiojohtaja 9.5.2013 11.40 Mielipiteet 3 kommenttia

Palstalla jokainen partiopiiri pääsee vuorollaan ääneen.

Kymenlaakso – tuo pieni maakunta Kaakkois-Suomessa. Muuttotappioalue, josta nuoret ja erityisesti nuoret aikuiset muuttavat opiskelemaan toisille paikkakunnille. Koska väkeä ei ole paljon ja potentiaaliset lippukuntien jatkajat lähtevät pois, ei partiollakaan pitäisi olla mahdollisuutta kasvuun. Vai olisiko sittenkin?

Kymissä jäsenmäärän lasku on saatu pysäytettyä. Olemme itse asiassa onnistuneet kasvattamaan harrastajien määrää. No, miten tämä on tehty? Suurin kiitos kuuluu alueemme lippukunnille, jotka toteuttavat ansiokasta viikoittaista partiotoimintaa ja ovat innostaneet lapsia ja nuoria mukaan toimintaan.

Piiri lanseerasi vuonna 2011 Pro Kymi -kasvuhankkeen, jonka tarkoituksena on tukea lippukuntien kasvua. Vaikka jäsenmäärä ei ollut Kymissä laskussa, päätimme tarttua ongelmiin ennakoiden – miettiä, miten estämme jäsenmäärän laskun ja mitä voisimme tehdä, että kasvua olisi enemmän.

Pro Kymi starttasi lippukunta-aktiiveille järjestetyllä viikonlopun mittaisella tapaamisella. Tapahtumaan osallistui suurin osa piirin lippukunnista, mikä ilahdutti meitä. Lippukunnat olivat oikeasti kiinnostuneita jäsenmäärän kasvattamisesta.

Piirin johto kävi vuorotellen läpi jokaisen lippukunnan toimintaa ja tulevaisuuden mietteitä. Yhdessä mietimme, mitkä asiat ovat esteenä kasvulle, ja sitä ainaista ongelmaa: mistä saamme lisää vetäjiä lippukuntiin. Lippukunnille tehtiin omat tavoitteet, sillä jokainen lippukunta on omanlaisensa – niin myös niiden kohtaamat haasteet.

Piiri kartoitti myös omaa tilaansa. Miten pystyisimme tukemaan lippukuntia niiden kasvussa mahdollisimman paljon? Kymi otti vuosien 2012 ja 2013 teemaksi Toimiva lauma jokaiseen lippukuntaan. Piiri tukee teemaa järjestämällä akelakoulutuksia ja kustantamalla lippukunnille Partio alkaa – tule mukaan -mainoksia paikallislehdissä.

Kesän 2012 piirileirillä julkaistiin lippukuntien välinen kasvukilpailu. Sarjoja oli kaksi: määrällisesti eniten ja suhteellisesti eniten kasvanut lippukunta. Kilpailuaikaa oli toimintakausi. Tulokset olivat mahtavia. Prosentuaalisesti eniten kasvanut lippukunta nosti jäsenmääräänsä yli 90 prosenttia.

Pro Kymi -hankkeessa piirin uudet luottikset oppivat tuntemaan lippukunnat ja näissä toimivat aktiivijohtajat. Lippukunnat puolestaan tutustuivat piirin toimijoihin. Kun kaikki tuntevat toisensa, piiri pyörii paremmin ja avun antaminen sitä tarvitseville helpottuu.

Kymenlaakson piirissä on tällä hetkellä noin 1 500 jäsentä. Kymissä tapahtuu koko ajan ja yhä vain isompia juttuja: Suomen Partiolaisten jäsenkokous, talven SM-kisat, valtakunnallinen kirkkopyhä ja vuonna 2014 partiolaisten Suurjuhla. Myös pieni piiri voi olla aktiivinen ja toteuttaa mahtavia juttuja!

Teksti: Emilia Mänttäri, kuva: Kärt Zibulski.

PS. Suurjuhla järjestetään Kymenlaaksossa 7.–8.6.2014. Laitahan päivämäärät jo kalenteriin!

Kirjoittaja on Kymenlaakson Partiopiirin varajohtaja, jonka tulevien häidenkin ajankohta piti valita partiotapahtumien mukaan.

  Niko

  Upea juttu, hienoa!

  Asko Laukkanen

  Tekijät tunnetaan – lopputulos tiedetään… Yksinkertainen on kaunista. LOISTAVAA!

  Synonyymi

  Tässä hienosti näkyy aluejärjestötoiminnan mahdollisuudet! Kun piireille sysätyt tai niiden omimat tehtävät järjestettäisiin kansallisen järjestön puitteissa, olisi pienillä alueyhdistyksillä mahdollisuus panostaa aidosti käytännöllisten kasvua tukevien toimien tekemiseen. Niissä vapaaehtoiset kohderyhmärajapinnassa toimivat pääsevät helpommin ääneen heidän toimintaa koskevissa asioissa.

  Jäsenkokous, SM-kisat ja Suurjuhlat on vaan niin pieniä tapahtumia, ettei suuria piirejä millään saa aktivoitua toteuttamaan niitä. Väkeä vain on liikaa. Käytännöllisesti sitten tapahtumat taidetaankin yleensä järjestää alueellisesti. Olisikin hyvä, että muuallakin Kymenlaakson tavoin alueen toimintaa tukisi pieni omilla käyttävaroilla ja palkatuilla resursseilla tuettu organisaatio.

Kommentoi